Business Internaţional

Zona euro are excedent de cont curent

25.02.2003, 00:00 7

Economia din zona euro a incheiat anul 2002 cu un excedent de cont curent de 62 de miliarde de euro, fata de deficitul de 13,8 miliarde de euro din 2001, datorita soliditatii activitatii de export si a aprecierii monedei unice, a anuntat, luni, Banca Centrala Europeana (BCE), citata de Reuters.
Echivaland cu un procent din Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro, acesta este primul excedent de cont curent consemnat dupa lansarea monedei unice europene, in 1999. Potrivit BCE, cele 12 viitoare membre ale zonei euro au obtinut, in 1998, un excedent de 60,3 miliarde de euro. In luna decembrie 2002, excedentul de cont curent a scazut fata de luna precedenta, de la 10,3 miliarde de euro la 8,1 miliarde de euro.
Analistii au remarcat un declin al activitatii comerciale, simultan cu avansul sectorului de servicii. Exporturile statelor din regiune au crescut cu 2,4%, anul trecut, in timp ce importurile s-au diminuat cu 3,4%. In 2002, moneda unica europeana s-a apreciat cu peste 17,9% fata de dolar, ceea ce a redus valoarea marfurilor importate. Pe ansamblul anului 2002, investitiile nete realizate in regiune au crescut de la 38,1 miliarde de dolari la 50,4 miliarde de dolari. Investitiile de portofoliu din decembrie 2002 au fost realizate cu precadere in afara zonei euro. Iesirile nete de capital au totalizat 13,9 miliarde de euro, in comparatie cu intrarile din noiembrie 2002, de 9,7 miliarde de euro.
 Valoarea investitiilor directe din zona a crescut, in ultima luna a anului trecut, pana la 9,6 miliarde de euro, dar avansul a fost determinat in cea mai mare parte de rambursarea datoriilor din sectorul corporatist.
O serie de analisti si-au exprimat indoiala cu privire la mentinerea evolutiei pozitive remarcate de BCE.
"Zona euro isi va diminua excedentul de cont curent, in cursul acestui an. Exportatorii europeni incep deja sa resimta efectele negative ale aprecierii puternice a monedei unice, iar pretul petrolului creste", a apreciat analistul Christoph Wiel, de la Commerzbank din Frankfurt.
La randul sau, analistul Markus Heider de la Deutsche Bank priveste cu scepticism activitatea de export din primul trimestru al anului, sublinind ca economia se confrunta cu diminuarea cererii, atat pe plan intern, cat si la nivel international.
Prezentarea raportului BCE nu a influentat cursul monedei euro, pietele fiind orientate catre Japonia, unde a fost desemnat un nou guvernator al bancii centrale.
Pe de alta parte, activitatea burselor este conditionata de anticiparea unei noi interventii BCE, care ar putea efectua o noua reducere a ratelor principalelor dobanzi, in luna martie, pentru a stimula activitatea economica din Europa. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO