Business Internaţional

Zona euro, in cautarea unui ministru de finante

27.05.2003, 00:00 5

Zona euro este in cautarea unui ministru propriu de finante care sa reprezinte moneda unica europeana, euro, pe scena internationala, si sa conduca eforturile de imbunatatire a cooperarii economice si de intarire a disciplinei bugetare.
Valery Giscard d'Estaing, presedinte al Conventiei Europene, a acceptat o serie de propuneri menite a conferi membrilor zonei euro un control politic sporit asupra monedei proprii.
Una dintre aceste propuneri este ca zona euro sa desemneze un ministru de finante semi-permanent, cu un mandat de doi ani, care sa detina un control politic asupra monedei unice. Acest ministru va prezida intrunirea lunara neoficiala a ministrilor de finante ai celor 12 tari membre ale zonei euro.
Una dintre responsabilitatile ministrului de finante al zonei euro va fi reprezentarea zonei euro in fata unor insitutii economice mondiale, cum ar fi Fondul Monetar International sau Banca Mondiala.
Prin desemnarea ministrului de finante respectiv, ce va fi ales din randul celor 12 ministri de finante ai tarilor membre ale zonei euro, va fi inlocuit vechiul sistem, prin care presedentia era detinuta cate sase luni de fiecare din cei 12 ministri de finante ai zonei euro.
Giscard d'Estaing si echipa sa au acceptat ideea ca numai ministrii zonei euro sa decida asupra problemelor majore legate de cooperarea economica din interiorul zonei euro. Marea Britanie si tarile ce nu au adoptat moneda euro nu vor avea dreptul de a decide in astfel de probleme.
Aceasta consolidare a insitutiilor policice ce stau la baza monedei unice europene a fost criticata de Gordon Brown, ministrul britanic de finate, ce a sustinut dintotdeauna necesitatea ca toate tarile membre ale Uniunii Europene sa aiba drept de vot in probleme ce afecteaza cooperarea economica in interiorul Europei.
Giscard d'Estaing are la dispozitie mai putin de o luna pentru a finaliza proiectul de constitutie a UE, proiect pe care il va prezenta in fata liderilor UE in cadrul summit-ului ce va fi organizat in Grecia pe 20 iunie.
Giscard d'Estaing a propus de asemenea desemnarea unui presedinte al UE si a unui secretar de externe, in vederea elaborarii unei politici externe comune.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO