Business Internaţional

Zvonuri privind o fuziune HSBC cu Deutsche Bank?

02.03.2004, 00:00 16



In ultimele doua saptamani, directori din cadul Deutsche Bank au discutat cu reprezentanti ai HSBC posibilitatea unei fuziuni, potrivit ziarului Sunday Express, care insa nu a precizat de unde a preluat aceasta informatie. Purtatorii de cuvant ai Deutsche Bank, dar si cei ai HSBC au refuzat sa comenteze.



Josef Ackermann, directorul executiv al Deutsche Bank, a spus ca analizeaza toate optiunile legate de eventuale achizitii si fuziuni dupa preluarile care au avut loc in sistemul bancar din Statele Unite.



HSBC Holdings Plc., a doua banca din lume din punct de vedere a valorii de piata, a incheiat semestrul al doilea cu un profit in crestere cu 58%, situatie influentata de achizitionarea companiei HouseHold international Inc..



Profitul net in a doua jumatate a anului trecut a atins un nivel record de 4,67 mld. dolari, comparativ cu valoarea de 2,96 mld. dolari inregistrata in perioada similara a anului precedent, potrivit calculelor facute de Bloomberg.



Achizitionarea din martie a companiei Household, o institutie de credit cu sediul in Illinois, a adus bancii HSBC 59 milioane clienti in cea mai mare economie mondiala. HSBC a avut de castigat de pe urma redresarii cheltuielilor de consum in Statele Unite.



"A fost o tranzactie profitabila si a fost facuta la momentul potrivit" a declarat Michael Gifford, director la Isis Asset Management in Londra.



Pretul actiunilor HSBC a crescut cu 30% in ultimele 12 luni, urcand valoarea companiei la 178 mld. dolari.



HSBC va plati un al treilea dividend interimar in valoare de 24 centi/actiune, valoarea totala a dividendelui pentru 2003 fiind de 60 centi/actiune, in crestere cu 13% comparativ cu 2002, potrivit comunicatelor transmise de banca respectiva.



Presedintele companiei, Sir John Bond, a caracterizat 2003 ca fiind " un an bun, per ansamblu pentru HSBC". Bond a adaugat ca in prezent "sunt o multime de oportunitati de crestere in interiorul HSBC".



Banca a cheltuit aproximativ 46 mld. dolari pe achizitii in ultimii cinci ani, incluzand si cumpararea companiei Household, care este responsabila pentru un sfert din profitul raportat de HSBC. Totusi, Bond a precizat ca Household a fost ultima lui "achizitie de transformare", HSBC urmand sa se concentreze pe cumpararea de companii care valoreaza mai putin de 5 mld. dolari si pe obtinerea de profit de pe urma afacerilor existente.



Totodata, HSBC se extinde in tari, precum China, India si Brazilia, analistii din cadul bancii estimand ca statele respective vor reprezenta jumatate din cresterea economica globala in urmatorii 25 ani.



HSBC nu este interesata pe moment de achizitii mari, dar se pare ca o alta institutie bancara, Deutsche Bank, a devenit interesata de o eventuala fuziune a celor doua banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO