Companii

14 milioane de dolari pentru reabilitarea statiilor de inalta tensiune

27.07.2001, 00:00 24



Compania nationala de transport a energiei electrice Transelectrica va investi in acest an peste 378 mld. lei (14 mil. $) in reabilitarea statiilor de inalta tensiune de la Portile de Fier, ?antareni si Urechesti, a declarat pentru Ziarul Financiar Sorin Pispiris, directorul Directiei de Investitii si Dezvoltare din cadrul companiei.

Potrivit lui Pispiris, aproape jumatate din fondurile care vor fi alocate in 2001 pentru acest proiect provin dintr-un credit acordat de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in 1996, in valoare totala de 30 mil. $.

Proiectul, care va fi finalizat pana in 2002, prevede realizarea unui numar de 19 celule de 220 kV si a 10 celule de 400 kV, la statia de inalta tensiune de la Portile de Fier.

Numai in acest an, vor fi realizate 8 celule de 220 kV, respectiv 7 de 400 kV pentru care sunt alocati 160 mld. lei (aproximativ 6 mil. $).

Potrivit proiectului, in cazul statiilor de la ?antareni si Urechesti (ambele avand o putere de 400 kV), oficialii Transelectrica vor sa realizeze pana la sfarsitul acestui an 9 celule, respectiv 6 celule.

Lucrarile de la ?antareni vor fi finantate cu 133 mld. lei in timp ce statia de la Urechesti va beneficia de fonduri in valoare de 85 mld. lei.

a€oLucrarile de reabilitare in curs de executie la cele trei statii, care apartin sucursalei teritoriale Craiova, vor fi finalizate in luna august a€“ septembrie a anului viitora€?, a precizat Pispiris.

Totalul investitiilor din acest an ale Transelectricii vor depasi 1700 mld. lei, din care doar 800 mld. lei vor fi asigurate din surse interne, restul urmand a fi acoperit din surse de finantare externa.

Transelectrica a luat nastere in iulie 2000, alaturi de Electrica, Termoelectrica si Hidroelectrica, in urma dezmembrarii fostei Companii Nationale de Electricitate (CONEL) si este unicul operator de transport al energiei electrice din Romania.

Transelectrica este organizata in opt sucursale teritoriale: Bucuresti, Craiova, Timisoara, Cluj, Sibiu, Bacau, Constanta si Pitesti. Reteaua de transport a energiei electrice de care dispune Transelectrica grupeaza 77 de statii electrice si 7900 km de linii electrice aeriene, avand o capacitate instalata de 36000 MVA.

La sfarsitul lui 2000, Transelectrica avea venituri totale in valoare de 83 mil. $ si un profit net de 11 mil. $. Valoarea activelor companiei era estimata, la sfarsitul anului trecut, la 704 mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO