Companii

2023 este anul precauţiei: 7 din 10 şefi de companii din România spun că nu vor bugeta investiţii semnificative anul acesta. Inflaţia continuă să rămână una dintre marile probleme ale economiei

2023 este anul precauţiei: 7 din 10 şefi de companii...

Autor: Cristina Bellu

22.03.2023, 11:10 422

Majoritatea şefilor de companii din România se aşteaptă ca economia să înregistreze o stagnare sau o creştere marginală în acest an, şi consideră că preţurile la materiale, servicii şi dobânzi vor continua să rămână în prin-plan, alături de efectele generate de scăderea vânzărilor, arată concluziile celei mai recente ediţii a Barometrului Moneycorp privind starea economiei româneşti.

Potenţialul investiţional ridicat, susţinut mai ales din zona fondurilor europene, precum şi aşteptările pozitive legate de stabilitatea cursului valutar sunt văzute de executivii companiilor din Romania drept principale argumente ale unei evoluţii economice pozitive.

Sondajul, care a angrenat 1.102 de companii din IT&C, asigurări, echipamente, materii prime, energie, FMGC sau turism, arată că 32% dintre manageri se aşteaptă la o stagnare economică în 2023,  în timp ce alţi 28% văd o creştere economică marginală. Un procent identic, de 28%, este al celor care văd o recesiune uşoară în acest an, în timp ce 12% dintre executivi sunt pesimişti, mizând pe o recesiune economică severă în 2023.

În paralel, 48% dintre persoanale chestionate se aşteaptă ca avansul costurilor operationale - preturi materiale, servicii, costuri transport, dobânzi, să se afle în prim-plan, alături de efectele generate de scăderea vânzărilor, menţionată de 40% dintre respondenţi.

În aceste condiţii, 72% dintre cei chestionaţi au declarat că nu vor bugeta investiţii semnificative în acest an si doar 28% vor miza pe investiţii, în principal din prisma oportunităţilor create de perioada de criză.

"2023 este un an al provocărilor, dar şi al oportunităţilor. Faptul că procentele celor care văd o creştere economică marginală sau o recesiune tehnică sunt apropiate indică gradul semnificativ de incertitudine care planează asupra economiei, în acest an. Nu este exclus să asistăm la o evoluţie economică oscilantă, o dovadă a fragilităţii mediului economic într-un context economic destul de dificil", afirmă Cosmin Bucur, Managing Director Moneycorp România.

Un aspect pozitiv este că 68% dintre companii îşi propun să facă angajări în acest an, chiar dacă 2023 se anunţă a fi, pe de altă parte, un an în care restructurarea businessului continuă sa se afle în prim-plan.

"Optimizarea costurilor operaţionale, regândirea şi adaptarea ofertelor de produse şi servicii la noua realitate economică vor face diferenţa între cei care vor exploata oportunităţile aparute şi cei care vor avea de gestionat scăderi ale vânzarilor cauzate de costuri de producţie tot mai ridicate”, adaugă Cosmin Bucur. 

Potrivit managerilor chestionaţi de Moneycorp, inflaţia va continua să fie una dintre marile probleme ale economiei, fapt care va influenţa în mod direct şi costurile de finanţare.

Astfel, 40% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o inflaţie de 10-12% la sfârşitul anului 2023, în timp ce 28% văd inflaţia peste acest nivel. Alţi 32% dintre respondenţi anticipează un nivel al inflaţiei între 6-10%. Cei mai mulţi executivi (40%) se aşteaptă ca abia începând din primul semestru din 2024 să scăpăm de această problema majoră.

Până atunci, însă, cei mai mulţi se aşteaptă că finanţarea să fie extrem de scumpă, cu un ROBOR estimat în intervalul 7-9% de 44% dintre intervievaţi. 12% dintre respondenti se aşteaptă la un ROBOR între 9-11%, iar alţi 8% la un nivel de peste 11%. Doar 36% dintre executivi anticipează un nivel al ROBOR mai mic de 7% pentru finalul anului 2023.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO