Companii

25 mil. euro in huse pentru autoturisme

07.09.2004, 00:00 45

Compania portugheza Coindu va investi, in Zona Libera Curtici-Arad (ZLCA), suma de 25 milioane euro intr-o linie de productie huse pentru autoturisme si avioane, a declarat ieri directorul general al ZLCA, Mircea Pavel.
"Intr-o prima etapa, vor fi alocate circa sapte milioane euro. Investitia va fi finalizata pina in 2007 si va crea aproximativ 1.000 locuri de munca", a adaugat Pavel.
Pentru noua linie de productie, Coindu va concesiona, in urma unei licitatii cistigate in data de 3 septembrie, o suprafata de teren de patru hectare, pe o durata de 49 ani. Contractul de concesiune va fi semnat saptamina viitoare.
Potrivit lui Pavel, in ZLCA isi desfasoara activitatea peste 100 de firme care au investit, pina in prezent, mai mult de 50 de milioane euro.
Zona Libera Arad-Curtici are o suprafata de 90 hectare, din care platforma Curtici se intinde pe 75 hectare. Investitiile in infrastructura au totalizat sase milioane euro, conform directorului general al ZLCA.
Specializata in producerea de huse din piele si imitatie din piele, Coindu detine doua fabrici in Portugalia si are o piata de desfacere asigurata prin constructorii de automobile sau avioane din Austria, Suedia si Franta. Compania a consemnat in 2003 vinzari de 100 de milioane euro.
Pe segmentul producatorilor de componente pentru industria auto, Romania a atras in ultimii ani un numar important de producatori de piese si componente auto, datorita fortei de munca ieftine si calificate, dar si inceperii productiei pentru noul model Dacia - Logan.
Astfel, peste 20 de companii europene, americane si japoneze au investit mai mult de 500 de milioane euro in capacitati de productie. Printre companii se numara Ina Sheffler, Lisa Draxlemaier, Valeo, BOS Automotive, Valvetek, Johnson Controls, Sumitomo sau Leoni.
Acestora li se adauga furnizorii pe care grupul Renault i-a adus pe piata romaneasca pentru modelul Logan, care au investit deja peste 100 milioane euro.
Ca urmare, si exportul de componente auto a crescut cu 50% pe primul semestru al acestui an, pentru ca acesti investitori lucreaza in principal pentru companii straine.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO