Companii

7 mil. dolari pentru minoritari

21.03.2003, 00:00 46

Grupul german HeidelbergCement si-au continuat ofensiva pe Rasdaq in vederea cumpararii pachetelor reziduale de la Casial Deva si Romcif Fieni, celelalte doua fabrici de ciment detinute in Romania, dupa ce acum doua saptamani, a lansat anuntul preliminar de oferta publica de preluare a restului de actiuni Moldocim.
HeidelbergCement ofera cel putin 7,1 mil.$ pentru a cumpara pachetele actionarilor minoritari de la Casial si Romcif, in conditiile in care suma minima pe care germanii intentioneaza s-o plateasca celorlalti actionari ai celor trei fabrici de ciment ale grupului din Romania se ridica la 12 mil.$.
Avand peste 90% din actiunile Casial si Romcif, germanii sunt obligati de prevederile legislatiei de capital sa lanseze oferta publica de preluare a restului de actiuni si sa delisteze societatile de pe Rasdaq.
Potrivit anuntului preliminar, pretul oferit de HeidelbergCement Romania BV va fi de cel putin 10.500 lei/actiune pentru cumpararea unui numar de 17.645.901 de actiuni Casial Deva, ceea ce inseamna 8,9% din actiuni. Asadar, pretul minim oferit actionarilor minoritari este de aproximativ 5,5 mil.$, calculat la un curs de schimb de 33.328 lei/$. HeidelbergCement detine acum 91,01% din actiunile Casial Deva, VCP Capital Partners AG  - 6,37%, restul fiind detinut de alti actionari. Actiunile Casial, momentan suspendate de la tranzactionare, au inchis ultima sedinta de tranzactionare la 6.500 lei/actiune, pret la care capitalizarea societatii este de aproximativ 39 mil.$.
In ceea ce priveste Romcif Fieni, actionarul majoritar german a anuntat, ieri, ca ofera un pret minim de 1,5 mil.$ pentru preluarea pachetului de 2,5% din actiuni aflat in posesia minoritarilor. Pretul oferit pe actiune este de 1.500 lei. Ultimul pret al titlurilor Romcif, inregistrat in sedinta de miercuri, a fost de 1.250 lei/actiune, pret la care capitalizarea societatii este de 52,6 mil.$.
Operatiunile derulate de grupul german pe Rasdaq sunt intermediate de societatea de brokeraj Target Capital SA (fosta Aureola 06 SA Cluj Napoca).
Germanii trebuie sa lanseze oferta publica de preluare in termen de 20 de zile de la data anuntului preliminar, potrivit legislatiei pietei de capital.
Prin intermediul celor trei fabrici, HeidelbergCement detinea, la finele anului trecut, o cota de circa 35% din cererea interna de ciment. In 2002, HeidelbergCement a realizat in Romania o cifra de afaceri de circa 114 mil.euro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO