Companii

86.000 de masini GM nu mai vor sa stea in parcare

12.11.2001, 00:00 17



General Motors Corporation, cea mai mare companie producatoare de automobile din lume, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca va rechema pentru verificari 86.312 automobile SUV (sport utility vehicle) de dimensiuni medii, modelele Chevrolet Trailblazer si GMC Envoy, asupra carora exista temeri privind functionarea defectuoasa cutiilor de viteze. S-a constatat ca masinile in cauza pot pleca pur si simplu din parcari.

General Motors a precizat ca a initiat aceasta campanie de rechemare a automobilelor dupa ce au fost raportate probleme de catre dealerii GM si pe parcursul testelor facute de companie.

Producatorul american a precizat ca nu au existat pana in prezent raportari pe aceasta tema din partea clientilor, si nimeni nu a fost afectat.

"S-ar putea ca manetele de viteza sa se decupleze si automobilele sa porneasca singure, daca nu este activata frana de mana" a declarat purtatorul de cuvant al General Motors, Mike Morrissey. "Vrem sa fim siguri ca nu vom avea astfel de experiente in acest domeniu" a adaugat acesta.

Problema automobilelor produse de General Motors este similara celei pe care o prezinta automobilele Jeep Cherokee, produse de alt mare grup auto, DaimlerChrysler.

Organismele federale de reglementare au declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca au grabit ritmul desfasurarii investigatiilor in cazul a 1,8 milioane de automobile Jeep Grand Cherokee, produse intre anii 1993 si 1998, dupa plangeri venite din partea clientilor privind decuplarea automata a cutiei de viteze.

Administratia americana a sigurantei in trafic a primit de la inceperea anchetei in acest caz peste 865 de plangeri, inclusiv cinci morti despre care se crede ca sunt au o legatura directa.

DaimlerChrysler a precizat ca in prezent lucreaza cu Administratia americana pentru a investiga aceste plangeri. Insa producatorul auto a precizat ca nu a gasit o cauza care sa stea la baza incidentelor.

Pe de alta parte, GeneralMotors a precizat ca problema cu automobilele sale din segmentul SUV, segment care a contribuit din plin la mentinerea cotei de piata si a profitabilitatii companiei pe piata americana, deriva dintr-o componenta a transmisiei.

Rechemarile pentru verificari includ 78.000 de autmobile vandute in Statele Unite, dintre care 52.000 de Trailblazers si 26.000 de Envoys. Celelalte 8.000 de automobile au fost vandute in afara Statelor Uite, in Canada, Mexic si o parte in Europa.

In luna aprilie a acestui an, General Motors a rechemat 6.000 de automobile, la putin timp de la vanzarea lor, suspectate de problweme privind suspensiile. Mai mult, General Motors a suspendat temporar productia pentru aceste modele, pana la remedierea problemei.

In septembrie General Motors a mai retras o serie de automobile tot din cauza unor probleme cu suspensia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO