Companii

A venit era proiectelor mari in real estate

30.03.2006, 00:00 21

Cel mai amplu proiect anuntat de investitorii israelieni se ridica la aproximativ 300 de milioane de euro si va fi realizat la Constanta, ceea ce plaseaza Neocity Group in topul marilor proiecte de pe piata imobiliara locala, potrivit reprezentantilor Neocity Group.

Sema Parc, Baneasa Investments sau Esplanada, toate au valori care graviteaza in medie in jurul unui miliard de euro.

Daca "motorul" proiectelor Sema Parc si Baneasa Investments sunt investitorii locali, un alt proiect urias - Esplanada - este dezvoltat de catre un investitor strain - compania ungara TriGranit, parte a gigantului american TrizecHahn. Toate au ca tinta piata Capitalei, una din cele mai atractive destinatii pentru investitorii in real estate din Europa.

In urma cu doi ani, nu exista nici un proiect de mare anvergura, de ordinul sutelor de milioane de euro, in Romania. Abia atunci se realizau primele tranzactii de pe piata, la o rata a profitului anual de 12%, cu mult mai atractiva decat alte piete din regiune, indicand tocmai potentialul imens al acestui segment de afaceri.

Proiectul imobiliar care se va intinde pe cea mai mare suprafata va fi Sema Parc, cu circa 42 de hectare, care va fi amplasat pe platforma industriala a companiei Semanatoarea, in apropierea complexului studentesc Regie din Bucuresti. Proiectul va fi dezvoltat de catre vehiculul investitional River Invest, care este controlat de o serie de investitori printre care si Ion Radulea. Spatiile de birouri vor totaliza 364.000 de metri patrati si vor respecta standardele A si A plus. Zona comerciala va acoperi aproape 180.000 de metri patrati si va include un mall cu o suprafata de 105.000 metri patrati si un hotel clasificat la patru stele, dispus pe 18 etaje, cu o suprafata construita de 18.000 de metri patrati.

Esplanada, un alt proiect imobiliar important, cu investitii de peste un miliard de euro, va fi dezvoltat pe o suprafata de aproximativ 100.000 de metri patrati.

Compania Baneasa Investments, detinuta de un grup de firme controlat de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte a anuntat ca va derula un proiect de pana la 1,2 mld. euro in spatii de birouri, comerciale si rezidentiale. Proiectul ocupa o suprafata de peste 200 de hectare si este situat in zona de nord a Capitalei.

Atat Sema Parc, cat si restul proiectelor urmeaza sa fie realizate in mai multe etape.

Baneasa va fi finalizat in anul 2015, pe un teren cu o suprafata de 224 de hectare si va include birouri (cu o suprafata de 120.000 de metri patrati), centre comerciale (mall, hypermarket, magazin de mobila, bricolaj, articole sport sau galerii de mobila, pe o arie de 170.000 de metri patrati) si 3.000 de case individuale, colective sau apartamente in vile.

Esplanada City Center, dezvoltat de compania TriGranit, va fi un centru multifunctional cu o suprafata totala de 700.000 de metri patrati, care va cuprinde spatii de birouri, comerciale sau rezidentiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO