Companii

ABB Polonia, interesata de investitii in depozite de gaze

26.05.2003, 00:00 24

ABB Polonia, filiala a furnizorului elvetiano-suedez de tehnologii energetice si automatizari, este interesata de proiectele de investitii in construirea de depozite de gaze in Romania, potrivit oficialilor grupului.
"Avem experienta in acest domeniu si suntem in continuare interesati de a investi in construirea de  depozite de inmagazinare subterana de gaze in Romania. Tocmai a fost finalizata aici (in Polonia-n.red.) o investitie de circa 100 milioane dolari", a declarat pentru Ziarul Financiar Miroslaw Gryszka, country manager ABB Polonia, prezent la lansarea unei noi tehnologii Industrial IT, patentate de ABB si implementata la fabrica de transformatoare de distributie de la Lodz (Polonia).
ABB Polonia cuprinde in structura sa mai multe companii, printre care se numara si ABB Zamech Gazpetro, companie ce activeaza in domeniul afacerilor cu petrol, gaze si petrochimie.
Reprezentantii Romgaz Medias nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.
ABB Polonia, calificata drept o surpriza de catre specialisti ai pietei interne de gaze, a depus anul trecut singura oferta in cadrul licitatiilor organizate pentru construirea depozitelor de gaze de la Margineni - Roman si Ghercesti - Craiova, potrivit ultimelor informatii disponibile.
Valoarea totala a celor doua proiecte se ridica la aproximativ 368 mil.$, de realizarea acestora fiind interesate si cea mai mare companie gaziera din lume Gazprom (Rusia), precum si Wintershall (Germania).
Depozitul de stocare a gazelor de la Margineni este prevazut sa aiba o capacitate maxima de 2 mld.mc, care necesita investitii de aproximativ 258 mil.$. Depozitul de la Ghercesti va avea o capacitate maxima de 1,2 mld.mc, investitiile necesare fiind estimate la 100-110 mil.$.
Potrivit strategiei din domeniul inmagazinarii gazelor naturale, capacitatea de stocare a Romaniei este prevazuta sa creasca de la circa 2 miliarde metri cubi in prezent la 4,5 -5 miliarde metri cubi, fiind necesare investitii de ordinul sutelor de milioane de dolari.
ABB, unul dintre liderii mondiali in domeniul tehnologiilor energetice si a automatizarilor, este in prezent activ pe piata romaneasca ca furnizor de echipamente si servicii energetice pentru marile companii de stat Electrica, Transelectrica sau clienti privati precum European Drinks.
Pentru acest an, reprezentantii ABB in Romania prognozeaza un volum al comenzilor pe piata interna de 80 milioane dolari, in crestere fata de anul trecut cand nivelul acestora a fost de circa 65-70 milioane dolari.
Cifra de afaceri a grupului ABB in Romania inglobeaza afacerile ABB Romania, filiala locala a grupului, precum si comenzile de pe piata romaneasca ale celorlalte companii ABB.
ABB activeaza pe piata romaneasca din 1992, numarand la inceputul acestui an circa 100 de angajati. Intre timp, ABB si-a vandut participatia detinuta la ABB Rometrics catre grupul german Ruhrgas. De asemenea, ABB a depus alaturi de Grivco (Romania) scrisoare de intentie pentru a participa la privatizarea Electrica Banat, insa a fost respinsa pe motiv ca nu indeplineste criteriile cerute in anuntul de privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels