Companii

Accize vestice la salarii estice

19.04.2001, 00:00 15



Accizele la tutun se vor majora in fiecare an, iar cele la benzina vor ramane stabile in acest an si in 2002, cu scopul apropierii acestora de taxele percepute in Uniunea Europeana, a declarat Gheorghe Oana, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

"Trebuie sa ne apropiem de taxele din UE, unde aceste taxe se revizuiesc in fiecare an. Noi am ales sa ne apropiem de nivelul din UE cu pasi mici. Producatorii si consumatorii din Romania trebuie sa stie ca accizele la tutun se vor majora in fiecare an", a spus Oana.

"Suntem socati de aceasta declaratie a secretarului de stat pentru ca vine la un timp foarte scurt dupa ultima marire. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe OG care prevede cresterea accizelor", a declarat Peter Imre, Director Corporate Affairs Philip Morris.

Alti reprezentanti ai companiilor producatoare de tigari declara ca nu au nimic impotriva deciziei Guvernului si nu contesta dreptul acestuia de a decide politica de taxe si impozite.

"Ni se pare insa normal ca alinierea fata de UE sa se faca in privinta veniturilor populatiei, astfel incat cresterile de taxe sa poata fi bazate pe crestere economica, respectiv pe cresterea veniturilor consumatorilor", a declarat Gilda Lazar, Corporate Affairs Director JT International.

Producatorii sunt doar cei care colecteaza taxele de la cei opt milioane de consumatori si le vireaza catre bugetul de stat.

"Singura noastra problema pe care o avem este ca marirea accizei sa se faca atunci cand puterea de cumparare a consumatorului o poate suporta", a spus Adrian Popa, reprezentantul British American Tobacco.

Nu poti pretinde taxe de nivel vest la salarii de nivel est, (in Germania salariile sunt de cel putin 20 de ori mai mari) este parerea unanima a reprezentantilor companiilor internationale din industria tutunului.

Reprezentantii din industria tutunului amintesc ca in perioada de la marirea accizelor, volumul vanzarilor legale a scazut cu circa 25 - 30% in prima saptamana, au crescut in perioada sarbatorilor, iar acum scad din nou.

Totusi, reprezentantii din aceasta industrie declara ca "Suntem gata sa stam oricand la masa cu MF pentru a masurile de apropiere de directivele UE in accizarea tigarilor.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO