Companii

Actionarii Astra Romana au platit scump pozitiile

23.06.2000, 00:00 19



Actionarii semnificativi ai Rafinariei Astra Romana din Ploiesti au subscris in intregime si la un pret cu 300 lei/actine mai ridicat, titlurile la care aveau dreptul, in cadryl majorarii de capital.

In afara de Interagro, care initiase practic procedura de majorare prin aportul in natura adus, cei trei actionari semnificativi ai societatii: fondurile de investitii Broadhurst Investments Ltd. (care detine 17,14% din actiuni), societatea de Asigurari Asirom (care detine 32,09% din capital) si compania Hesket Enterprises Ltd. (care are o participatie de 3,59 la capitalul Rafinariei Astra Romana), au subscris integral actiunile la care aveau dreptul.

Pretul la care au fost emise titlurile a fost egal cu valoarea nominala, adica 1.000 lei/actiune, nivel care este totusi semnificativ mai ridicat fata de pretul la care se tranzactionneaza in piata aceste titluri, care este de circa 700 lei/actiune.

Rafinaria anuntase la inceputul acestui an ca intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 30,55 miliarde lei, reprezentand aportul in natura adus de actionarul majoritar Interagro Bucuresti, conform prevederilor contractului de vanzare-cumparare incheiat, in anul 1997, cu FPS. Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a aprobat, in luna martie, majorarea prin aport in natura din partea actionarului majoritar, precum si analiza efectuata de evaluator asupra investitiilor finantate de Interagro in anul 1999. Aceeasi AGA a hotarat emiterea unui numar de 30.551.215 actiuni cu valoarea nominala de 1.000 lei, in schimbul aportului in natura adus de Interagro Bucuresti.

De asemenea, AGA a decis emiterea unui numar de 87.179.864 actiuni cu valoarea nominala de 1.000 lei, in vederea exercitarii dreptului de preferinta de catre actionarii societatii, inscrisi in registrul actionarilor pana la 4 aprilie, care nu au participat la majorarea capitalului prin aport in natura.

Actiunile ramase nesubscrise dupa exercitarea dreptului de preferinta, in numar de 24.972.127 titluri, vor fi vandute, prin oferta publica derulata prin Bursa de Valori Bucuresti, iar actiunile ramase nesubscrise dupa finalizarea ofertei publice vor fi anulate.

Profitul net inregistrat de Rafinaria Astra Romana din Ploiesti in primele trei luni ale acestui an a urcat la 20,23 miliarde de lei, in crestere cu peste patru miliarde de lei fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Activitatea de baza a societatii s-a mentinut in linii mari la acelasi nivel inregistrat cu un an in urma, rezultatul inregistrat din exploatare fiind de 27,45 miliarde de lei fata de 22,32 miliarde cat atinsese in primul trimestru din 1999.

In prezent, capitalul social al rafinariei este de 132,47 miliarde de lei, fiind impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 lei. Rafinaria Astra detine 15,41% din actiunile Asirom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO