Companii

Actionarii de la Marriott discuta o majorare de capital de peste 30 mil. euro

19.04.2006, 00:00 16

Actionarii companiei Societatilor Hoteliere Grand (GHES), care detine hotelul de cinci stele din Capitala JW Marriott, vor lua in discutie in cursul lunii mai o majorare de capital cu peste 30 mil. euro, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din cadrul GHES. Operatiunea ar urma sa fie supusa aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor.

GHES are, potrivit ultimelor informatii disponibile, trei actionari, in structura Bauholding Strabag (55%), ONT Carpati (30%) si Alliance Overseas (15%).

Potrivit informatiilor de pe piata, Alliance Overseas este controlata de omul de afaceri libanez Fatih Taher.

Taher nu a precizat daca va participa la aceasta majorare.

Reprezentantii GHES sustin ca doi dintre actionari, compania austriaca Strabag si ONT Carpati, vor participa cu siguranta la operatiunea de majorare a capitalului social al societatii care administreaza cel mai mare hotel din Romania. Dupa majorarea capitalului social, raportul de forte actual dintre cei trei actionari s-ar putea schimba in functie de participarea sau nu la aceasta operatiune.

Potrivit reprezentantilor GHES, daca nu ar participa la majorare, Taher ar putea ramane cu doar 5% din actiunile companiei. Omul de afaceri a detinut pana la mijlocul anului trecut functia de presedinte al consiliului de administratie la Marriott. Pe piata se vehiculeaza informatii ca el este cel care controleaza hotelul de cinci stele din Capitala.

Taher sustine, citat de revista Capital, ca a decis sa deschida in parteneriat cu o firma straina un hotel de lux in zona ultracentrala a Capitalei, care va costa peste 150 mil. euro.

Actionarii GHES au luat luni in discutie contractarea unui imprumut in valoare de 111 mil. de euro de la Erste Bank, bani care vor fi utilizati pentru reprogramarea datoriilor pe care compania le are fata de un consortiu de banci creditoare conduse de Erste.

Potrivit ultimelor informatii disponibile, valoarea datoriilor pe care GHES le mai are la banci ar fi de circa 80 mil. euro.

GHES a contractat, cu garantia statului roman, un imprumut in valoare de peste 100 mil. euro la mijlocul anilor ''90, suma utilizata pentru constructia hotelului.

JW Marriott a inregistrat o cifra de afaceri estimata la 42 mil. euro in 2005, dintre care 6 mil. euro din chiriile incasate din spatiile comerciale, de birouri si cazinou, iar circa 17 mil. de euro din segmentul de restaurante si sali de conferinte. Hotelul a fost evaluat anul trecut la 150 mil. euro, miscare ceruta de consortiul de banci creditoare, spun surse de pe piata hoteliera.

andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO