Companii

Actionarii rafinariei Astra au refuzat 200.000 de euro

01.04.2003, 00:00 15

La incheierea ofertei de cumparare pentru actiunile Rafinariei Astra din Ploiesti, compania Kreyton Limited, inregistrata in Insulele Virgine Britanice a atras intregul pachet de 23,4% pe care isi propusese sa il cumpere, desi pe piata exista o oferta de cumparare pentru acelasi pachet, dar care oferea un pret mai mare.
Fondul de investitii Broadhurst oferea 630 lei/actiune, fata de 600 lei/actiune cat oferea Kreyton. Oferta Kreyton se ridica la 4 milioane de dolari, in timp ce fondul de investitii oferea pentru acelasi pachet 4,2 milioane de dolari.
Kreyton detinea inainte de oferta 9,9% din actiuni, in timp ce fondul de investitii controla 21,3%. Cel mai important actionar al rafinariei este companie de asigurari Asirom, care detinea 35% din actiuni.
"Asirom n-a vandut actiunile detinute la Rafinaria Astra", a spus ieri Angela Toncescu, presedinta companiei.
In aceste conditii, este probabil ca principalii actionari care si-au transferat pachetele sa fie InterAgro, care detinea 15% si Vasile Crestin, care controla 9,4%.
Incheierea ofertei Broadhurst urmeaza sa fie raportata cel mai probabil astazi, dar surse din piata afirma ca fondul de investitii nu a reusit sa atraga decat un pachet nesemnificativ de actiuni. Brokerii spun ca intentia Broadhurst a fost de a impiedica Kreyton sa cumpere pachetul de 23,4%. Siminel Andrei, directorul NCH Advisors, societatea care administreaza fondul Broadhurst sustine ca CNVM trebuie sa suspende aceata operatiune. "Intelegerile speciale existente intre vanzatori si cumparatori, care au condus la vanzari sub pretul maxim trebuie cunoscute de toti investitorii. Controlul asupra societatii s-a schimbat, asa cum rezulta si din schimbarea componentei Consiliului de Administratie, dar nu au fost derulate operatiunile aferente," a comentat Andrei.
Inca nu se stie public cine este in spatele companiei Kreyton, inregistrata intr-o tara cunoscuta drept un paradis fiscal; compania are capitalul impartit in actiuni la purtator. Kreyton a ajuns sa detina peste 33% din actiunile rafinariei si va putea cumpara de la Bursa fara a lansa o oferta publica pana va ajunge la o detinere de 50%.
Anul trecut a fost unul foarte slab pentru Rafinaria Astra din punctul de vedere al rezultatelor financiare. Cifra de afaceri a scazut la jumatate fata de 2001, ajungand la  3.122 mld. lei, iar profitul net a scazut cu peste 90% si a ajuns la 3 mld. lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO