Companii

Activitate mai rentabila, dar profit mai mic la Aversa

16.09.2003, 00:00 40

Producatorul de pompe Aversa Bucuresti a incheiat primul semestru al acestui an cu un profit de trei ori mai mic fata de perioada similara a anului trecut. Profitul net al companiei pe primele sase luni a fost de doar 458 milioane de lei, fata de peste 1,5 miliarde de lei in perioada similara a anului trecut.
Scaderea drastica a profitului s-a datorat dobanzilor platite de societate in contul datoriilor pentru asigurarile de sanatate ale salariatilor, peste doua miliarde de lei. Compania a incheiat in prima jumatate a anului un acord de esalonare a datoriilor catre fondul asigurarilor de sanatate. Datoriile restante tolale catre fondul asigurarilor de sanatate se ridicau la finalul primelor sase luni la 106 miliarde de lei.
Cifra de afaceri a Aversa a inregistrat insa o crestere importanta, care a avut un efect pozitiv si asupra rezultatului din activitatea de baza. Vanzarile companiei au inregistrat o crestere de 20% in aceasta perioada, pana la 227 miliarde de lei, in timp ce profitul din exploatare a atins 2,6 miliarde de lei, fata de doar un miliard de lei in perioada similara a anului 2002.
Pompele produse de Aversa sunt vandute atat pe piata interna, principalii clienti fiind Termoelectrica si Petrom, cat si in Uniunea Europeana. Aversa a derulat anul trecut contracte cu producatorul german de automobile BMW si cu producatorul de german electrocasnice Bosch.
Pachetul majoritar de actiuni se afla inca in proprietatea Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), care detine doua treimi din actiunile companiei, celelalte titluri fiind detinute de actionari nesemnificativi.
Termenul de depunere a ofertelor pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni a fost luna octombrie a anului trecut. Autoritatea a primit atunci trei oferte, iar analiza acestora nu s-a incheiat nici pana in prezent. Cele trei oferte au fost depuse de Jafco Holding Romania, care detine si producatorul de reactivi chimici Chimopar Bucuresti, A2 Impex SRL si o persoana fizica, Cristian Veteleanu.
Actiunile Aversa sunt listate la categoria I a Bursei Electronice RASDAQ, unde pretul a oscilat in ultimul intre 7.000 si 15.000 lei/actiune.  Societatea are un capital social de 167 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 de lei. Ultimele tranzactii de la Bursa s-au realizat la 8.000 lei/actiune. La aceast pret, capitalizarea bursiera a companei este de 1,6 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO