Companii

Administratorii ansamblului rezidential Emerald: Vanzarile s-au injumatatit, dar nu vom reduce preturile

Administratorii ansamblului rezidential Emerald: Vanzarile s-au injumatatit, dar nu vom reduce preturile

Emerald Residences a fost realizat in urma unei investitii de 50 mil. euro, in conditiile in care costurile erau estimate initial la 40 mil. euro

01.07.2008, 17:39 512

Reprezentantii Brooklyn Investment, dezvoltatorul ansamblului rezidential Eme-rald Residences de pe malul Lacului Tei, spun ca vanzarile de apartamente din cadrul proiectului au scazut cu 50% de la inceputul anului fata de anul trecut, cand erau contractate circa 12 apartamente lunar.
Brooklyn Investment a finalizat proiectul de 279 de apartamente din zona Lacului Tei, insa circa 30 de apartamente nu au fost inca vandute.
"Lumea este in expectativa, sperand ca preturile vor scadea, dar noi nu vom micsora in niciun caz preturile. Nu suntem presati sa vindem, tinand cont ca investitia in proiect a fost deja recuperata, in timp ce costurile de constructie s-au majorat cu 20% fata de estimarile initiale", declara Monica Manole, general manager al proiectului.
Pe piata rezidentiala din Capitala au fost finalizate anul trecut circa 2.500 de locuinte, potrivit Institutului National de Statistica, mult sub nivelul cererii vehiculate in piata. Cu toate acestea, in prima jumatate a acestui an numarul tranzactiilor a scazut, afectand in special piata apartamentelor vechi, unde s-au inregistrat primele scaderi de preturi.
Brooklyn Investment este o subsidiara a grupului Summa din Turcia, care activeaza pe piata locala si prin firma de constructii, care a realizat printre altele centrul comercial Plaza Romania, imobilul de birouri Millennium Business Center si este antreprenorul general al ansamblului Emerald.
Emerald Residences a fost realizat in urma unei investitii de aproape 50 de milioane de euro, in conditiile in care costurile erau estimate initial la 40 mil. euro.
Intre timp, nici preturile nu au ramas la acelasi nivel, astfel ca in mai putin de doi ani, de la un nivel de 1.300-1.600 de euro/mp construit plus TVA, in prezent sunt solicitate valori intre 1.600 si 2.300 de euro/metrul patrat.
Dezvoltarea a fost sustinuta printr-un credit de 15 milioane de euro obtinut de la Alpha Bank, dar si din banii cumparatorilor care au preluat locuinte din fazele incipiente ale proiectului. "Proiectul aproape s-a autofinantat. Am avut multi clienti care au cumparat cu banii integral sau cu avans de 65%. Suntem constienti ca pentru urmatoarele proiecte vanzarile nu vor avea aceeasi evolutie, dar vom mari nivelul lichiditatilor si avem in plus relatii mai bune cu bancile", spune Manole.
Cumparatorii care s-au mutat deja in cadrul Emerald se plang in general de strazile de acces - Tuzla si Serban Gheorghe, despre care administratorii Emerald spun ca vor fi asfaltate in curand de catre Primaria Sectorului 2, fondurile bugetate pentru aceste lucrari fiind aprobate.
"Am cumparat un apartament cu trei camere si pot spune ca am pus bolobocul pe pereti cand m-am mutat. Lucrez in sistemul bancar si am analizat mai multe proiecte, in Soseaua Nordului sau in Aviatiei, dar aici mi s-a parut cel mai bun raport calitate-pret", spune Samar Qaddoumi, una dintre persoanele care s-au mutat deja in cadrul proiectului.
Emerald este locuit in momentul de fata doar partial, tinand cont ca predarea apartamentelor a inceput in urma cu circa o luna, iar un sfert dintre locuinte se afla in proprietatea unor investitori institutionali - spanioli si irlandezi.
Ansamblul nu va ramane singurul proiect al Brooklyn Investment, planurile companiei vizand inceperea pana la sfarsitul acestui an a doua ansambluri noi, pe malul Lacului Pantelimon si pe Splaiul Unirii, in spatele centrului comercial Vitantis.
"Cele doua proiecte vor implica investitii de 120-130 mil. euro. In Pantelimon vom construi 200 de apartamente si vile, iar pe splaiul Unirii vom realiza cinci turnuri cu cate 20 de etaje si 1.000 de apartamente, proiect care va fi realizat in doua etape. Analizand piata, am observat ca cererea pentru apartamente mari s-a diminuat, astfel ca ne vom adresa prin cele doua proiecte segmentului mediu de piata", a declarat Cosmin Sandulescu, real estate & investment manager al Brooklyn.
Compania are un numar de aproximativ 30 de angajati si, in ceea ce priveste randamentul investitiei, vizeaza dublarea capitalului propriu investit intr-o perioada de doi ani.

Cele mai importante proiecte finalizate in Bucuresti

Central Park este situat in zona Stefan cel Mare si cuprinde un total de 454 de apartamente;
Quadra Place, proiect realizat in zona Politehnica, este format din 343 de apartamente dispuse in cinci blocuri;
Emerald Residences este plasat pe malul Lacului Tei si cuprinde 279 de apartamente si vile in blocuri de 10 etaje;
Baneasa Developments a finalizat la inceputul anului trecut primele 89 de apartamente din cadrul zonei rezidentiale care va cuprinde 4.500-5.000 de unitati in total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO