Companii

Administratorii Tractorul: Am mers la banci sa cumparam credite neperformante, dar ne-au trimis la vecini. Ziceau ca nu au probleme

07.07.2009, 20:28 42

Victor Vadaneaux, managing partner al companiei Centerra Capital Partners, administratorul platformei Tractorul Brasov, declara ca principala problema economica in momentul de fata este legata de creditele neperformante din bilantul bancilor locale, fapt care provoaca blocajul din creditare, in lipsa careia numeroase companii ar putea da faliment.

„Am fi interesati sa cumparam credite neperformante. Nu portofolii intregi de credite ipotecare sau de consum, deoarece nu avem capacitatea umana de a le gestiona, ci credite mari, acordate companiilor sau pentru investitii in real estate. Am mers catre o serie de banci locale pentru a le propune asemenea tranzactii, dar ne-au spus ca nu au nicio problema si ne trimiteau la vecini", a declarat managerul Centerra, care apreciaza insa ca in special bancile grecesti si austriece au numeroase credite cu probleme.
Vadaneaux, 45 de ani, a plecat din Bucuresti in urma cu 29 de ani pentru a se stabili in Anglia, a studiat la Harvard si a lucrat in firme precum fondul de investitii Advent. S-a intors de circa doi ani in Romania, unde alaturi de Silviu Savin coordoneaza un proiect de 1,3 miliarde de euro de pe fosta platforma Tractorul din Brasov, al carei principal actionar este fondul britanic Cheynee Capital.
„Avem acces la investitori care sunt interesati de achizitii de credite, Cheynee, dar si altii, iar eu am mai fost implicat in acest gen de tranzactii in Franta, cand lucram la Advent", a mai spus Vadaneaux. El spune ca principala preocupare a BNR ar trebui sa fie legata de presarea bancilor pentru separarea creditelor bune de cele rele, altfel recesiunea s-ar putea adanci si mai mult in 2010.
„Nu cred ca exista transparenta. Nu stiu daca BNR are acces la bilanturile bancilor, care refuza sa recunoasca imprumuturile cu probleme. Ar trebui fie sa vanda aceste imprumuturi, fie sa le separe, dupa modelul din SUA - banci bune, banci rele -, entitati diferite cu management diferit. Banca buna reia creditarea, iar a doua entitate se concentreaza pe recuperarea creditelor acordate", declara Vadaneaux.
Pentru punerea in practica a unui asemenea program, banca centrala ar trebui sa realizeze teste bancilor comerciale, iar legislatia in domeniu ar trebui clarificata.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO