Companii

Adrian Porumboiu investeste in culturile agricole peste 23 de milioane de euro

Adrian Porumboiu investeste in culturile agricole peste 23 de milioane de euro

Adrian Porumboiu administreaza peste 47.000 de hectare de teren agricol

28.07.2008, 18:53 104

Adrian Porumboiu, administratorul grupului Racova Agro Pan din Vaslui, a alocat pentru infiintarea culturilor din acest an peste 23 de milioane de euro, cu cel putin 10% mai mult fata de 2007, daca se ia in calcul doar dublarea pretului la ingrasaminte.
Anul acesta, costurile pentru ingrasamintele necesare unui hectar de teren ajung la aproximativ 115 euro, in timp ce la inceputul anului trecut cantitatea necesara unui hectar ajungea la 50 de euro.
"Anul acesta, pentru cultivarea unui hectar costurile ajung pana la 1.800 de lei (500 de euro)", spune Porumboiu, care exploateaza 47 de mii de hectare de teren agricol, cea mai mare suprafata fiind destinata culturilor de grau si rapita.
Grupul din Vaslui mizeaza pe cererea mare de grau mai ales dupa aparitia unei crize la nivel international cauzata de conditiile meteo nefavorabile, dar mai ales de seceta de anul trecut. Si rapita poate aduce profit in conditiile in care cererea pentru biocombustibil este foarte mare. "Acestea sunt principalele cauze care m-au determinat sa cultiv anul acesta 26.000 de hectare cu grau si 14.000 de hectare cu rapita", spune Porumboiu. Si in 2007, peste trei sferturi din cele 43.000 de hectare de teren agricol pe care le administra Porumboiu au fost cultivate cu grau (25.000 de hectare) si rapita (12.000 de hectare).
Incepand din toamna insa, omul de afaceri trebuie sa se gandeasca la o majorare a bugetului destinat culturilor, mai ales din cauza cresterii continue a preturilor la ingrasaminte si motorina. "Tinand cont de ce va urma, cu siguranta la anul costurile vor fi mult mai mari. Fata de acum trei-patru ani pretul ingrasamintelor va creste cu 420%, ceea ce inseamna ca automat cheltuielile se vor majora", declara Adrian Porumboiu.
La inceputul lunii iulie, un kilogram de ingrasaminte costa intre 1,1 lei si 1,7 lei, in functie de formula chimica detinuta, dar in cateva luni agricultorii se asteapta la o scumpire cu 15% pana la 30%, principalul factor fiind majorarea pretului barilului de petrol. In momentul de fata, barilul de petrol ajunge la aproximativ 127 de dolari (80 de euro), dar daca estimarile analistilor conform carora pretul va urca pana la 200 de dolari (aproximativ 130 de euro) se vor adeveri, pretul motorinei ar putea creste cu 60%.
Pentru un hectar de teren agricol este nevoie de aproximativ 300 kg de ingrasaminte, ceea ce inseamna ca la un pret mediu de 1,4 lei/kg (0,4 euro/kg) compania din Vaslui cheltuieste in acest an 5,48 milioane de euro doar pentru ingrasamintele chimice. O majorare a pretului cu pana la 30% a ingrasamintelor va insemna pentru 2009 costuri pentru fertilizarea solului de 7,12 milioane de euro.
Pe langa sumele investite in culturi, Porumboiu aloca un buget important si modernizarii parcului auto, in incercarea de a obtine rezultate mai bune la viitoarele recolte.
"In fiecare an lucram la imbunatatirea parcului auto, prin achizitionarea de tractoare si combine noi, astfel incat sa fie performante. In ultimii patru-cinci ani am investit circa 40 de milioane de euro in modernizarea acestuia, iar pentru 2008 vrem sa mai achizitionam 20-30 de combine", explica Porumboiu.
Chiar daca pentru anul acesta omul de afaceri isi pune mari sperante in agricultura, deocamdata refuza sa faca estimari in ceea ce priveste cantitatile de cereale pe care le va obtine in aceasta vara, din cauza vantului si a ploilor din ultimul timp.
Proprietarul Racova Agro Pan Grup se numara printre primii agricultori atat din punctul de vedere al cifrei de afaceri, cat si din cel al suprafetelor lucrate, alaturi de Culita Tarata, care exploateaza 58.000 de hectare de teren agricol in Insula Mare a Brailei, si Ioan Niculae, cu 50.000 de hectare de teren agricol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO