Companii

Adrian State i-a convins pe olandezi sa faca o fabrica langa Bucuresti. Exporturile Den Braven trec acum de 20 mil. €

Adrian State i-a convins pe olandezi sa faca o fabrica langa Bucuresti. Exporturile Den Braven trec acum de 20 mil. €
26.05.2010, 23:37 764

Adrian State, directorul general al Den Braven Romania, i-aconvins in iulie 2006 pe olandezii de la Den Braven sa aleaga cadestinatie pentru fabrica din Europa de Est localitatea Buftea delanga Capitala, in locul Ungariei, iar investitiile pe piataromaneasca au ajuns deja la 20 mil. euro, scrie revista BusinessConstruct, care apare astazi impreuna cu Ziarul Financiar.

Den Braven Romania a ajuns in perioada 2005-2006 sa ocupe primulloc in topul vanzarilor la nivel de grup, raportate la vanzarile pecap de locuitor si la Produsul Intern Brut (PIB), factor care afost mai atractiv decat oferta guvernului ungar de a finantajumatate din investitie.

"Cand am auzit ca grupul vrea sa faca o fabrica in Ungaria m-amdus la domnul Kees den Braven, proprietarul grupului, si i-am spusca «nu-mi imaginez ca veti investi in alta tara decat in Romania».Dupa ce au analizat evolutia businessului din Romania au renuntat la ajutorulde 6 milioane de euro pe care urma sa-l dea guvernul ungar", afirmaState, care conduce operatiunile Den Braven Romania, un business de30,8 mil. euro (valoare care cuprinde si businessul din RepublicaMoldova) in 2009, in scadere cu 8% fata de anul precedent.

Obiectiv in vanzari: 15 vizite zilnic laclienti

State a avut ca target cresterea constanta a vanzarilor inca din2001, cand a devenit directorul general al Den Braven Romania, dupace initial a fost angajat ca director national de vanzari in 1998.Cum a reusit acest lucru? Prin controlul lunar al angajatilor.

"Incepand din 2001, am lucrat permanent la reorganizareastructurii de management pentru eficientizarea activitatilor siacest lucru a dat rezultate. Salariatii Den Braven Romania suntevaluati in fiecare luna, in functie de rezultatul acestor evaluarifiind recompensati sau reactivati prin stabilirea unor targeturimai mari sau prin programe de training", explica State.

In plus, compania a reusit sa creasca vanzarile prinintroducerea unui sistem electronic prin care activitatea agentilorde vanzari sa poata fi monitorizata. Astfel, fiecare agent detineun palm prin intermediul caruia poate accesa baza de date siinformatiile tehnice necesare clientilor si trebuie sa efectuezezilnic minimum 15 vizite la clienti. "Oamenii din vanzari auobiective zilnice, saptamanale si lunare stabilite foarte clar, iaractivitatea acestora poate fi monitorizata cu ajutorul acestuisistem electronic, in cazul unor rezultate negative putand fi trasila raspundere. Din momentul introducerii acestui sistem vanzarilecompaniei au crescut constant", sustine managerul Den Braven.

Compania a achizitionat terenul din localitatea Buftea pe carese afla in prezent fabrica in ianuarie 2007, iar in noiembrie inacelasi an incepea productia. Olandezii au ajuns deja la investitiide circa 20 de milioane de euro pe piata locala. In luna decembrie2007 compania incepea deja activitatea de export in cinci tari.

"Investitia initiala a fost de 12 milioane de euro, inclusivterenul si echipamentele, iar ulterior in 2008 am pus in functiunea doua linie si o noua unitate de productie de hotmelt (sigilantutilizat pentru fabricarea ferestrelor cu geam de tip termopan - n.r.) pentru care am alocat inca 5 milioane de euro, iar in 2009 ammai investit inca 1,5 milioane de euro in productie", explicaState.

Miza pe export

Capacitatea de productie a celor doua linii existente dinfabrica Den Braven de la Buftea este in prezent de un million detuburi pe luna, respectiv 12 milioane de tuburi anual, productierealizata in doua schimburi.

Tinta pentru 2010 este ca vanzarile sa ajunga la 14 milioane detuburi, target care va fi atins prin prelungirea programului delucru si sambata. In unitatea de productie lucreaza in prezent 52de persoane, din totalul de 250 al companiei, insa Den Braven ia incalcul majorarea numarului de angajati daca numarul comenzilor vacreste.

Olandezii au intrat pe piata locala in 1997 si au finalizat in2007 fabrica de la Buftea, singura din sud-estul Europei a DenBraven, care a permis subsidiarei locale sa intre pe segmentul deexport. Exporturile companiei au ajuns anul trecut la circa 40% dintotalul businessului, echivalentul a 12 milioane de euro, din carevanzarile de spuma poliuretanica au reprezentat circa 60%, insa in2010 valoarea se va dubla, potrivit reprezentantilor DenBraven.

"Anul acesta valoarea vanzarilor la export ar putea ajunge la20-25 de milioane de euro, fata de 12 milioane anul trecut, pentruca suntem sustinuti puternic la nivel de grup de catre proprietar,care ne-a alocat comenzi catre noi tari", explica State.

In primele patru luni ale anului exporturile totale alecompaniei au ajuns la 4,16 mil. euro, din totalul vanzarilor de9,25 mil. euro, echivalentul a 45% din total.

Den Braven si-a extins numarul tarilor in care exporta la 32 dela inceputul anului, dupa ce au derulat livrari catre Argentina,Vietnam si Lituania.

Ce mai puteti citi in Business Construct

  • In 5 ani s-a modernizat 5% din reteaua de drumuri si caiferate
  • Acoperisurile, inca in ceata
  • Zece sperante in imobiliare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO