Companii

Aectra, 15 mil. dolari din protectia plantelor

06.06.2005, 18:36 46

Divizia de agricultura a Aectra Romania estimeaza pentru acest an afaceri de 15 milioane de dolari (12 milioane de euro), similare cu cele inregistrate in anul anterior, in ciuda intrarii gigantului american DuPont direct pe piata romaneasca pentru care Aectra era singurul distribuitor pe Romania.

"Sper ca prezenta la nivel national a DuPont va permite tuturor clientilor, si implicit si noua, sa creasca valoarea serviciilor oferite pe piata si, de aici, a cotei de piata detinute in prezent", spune Dan Farcas, director de marketing Aectra.

Vanzarile totale ale Aectra s-au ridicat anul trecut la 33 de milioane de dolari (26 de milioane de euro) din care Aectra SRL 13 milioane de dolari (10 milioane de euro), Aectra Agrochemicals 11 milioane de dolari (8,5 milioane de euro) si Chemical independent Group Campia Turzii 4 milioane de dolari (peste 3 milioane de euro). Comertul international al companiei cu produse chimice si petrochimice a fost de 5 milioane de dolari (aproape 4 milioane de euro).

Pentru acest an, Aectra estimeaza pentru agricultura, si in special pentru industrie, o crestere a cifrei de afaceri consolidate de circa 20%, cu o pondere importanta a cresterii provenind din productia locala de pesticide, din diviziile vopsele si constructii si cu cresteri de peste 10% in toate celelalte divizii.

Grupul isi va creste activitatea in Bulgaria si va deschide filiale similare in celelalte tari din Balcani.

In prezent, cota de piata a Aectra pe piata de tratamente fitosanitare este estimata la 10%.

"Obiectivul nostru este de a ne mentine in Top 2 in randul distribuitorilor de pesticide si de a creste, in fiecare an, mai mult decat piata", spune Farcas. Compania va investi pana la aderarea Romaniei la UE circa 1 milion de euro in capacitatea de productie si in structura de distributie.

"Urmarim achizitionarea si punerea in functiune a unor linii tehnologice. De asemenea, avem in vedere investitii importante in asigurarea unui control foarte strict al calitatii produselor. O alta preocupare majora vizeaza protectia mediului, asigurata prin alegerea unor variante tehnologice sigure, care sa se incadreze in normele stabilite de UE", spune Farcas.

Investitiile in structura de distributie urmaresc extinderea retelei de depozite zonale, a parcului auto care deserveste aceste depozite, precum si marirea numarului de reprezentanti zonali.

Pe langa produsele DuPont, Aectra mai importa pe piata romaneasca produse ale Dow Agrosciences, Syngenta, Asahi-Japonia, Bioiberica-Spania, Omex Agrifluids-Marea Britanie, Miller SUA.

"Scopul nostru este ca, la nivelul anului 2007, toate produsele realizate la unitatea de la Campia Turzii sa foloseasca numai substante active in conformitate cu cerintele UE", spune Farcas.

Gigantul American DuPont, cu afaceri anuale de 27 de miliarde de dolari (21 de miliarde de euro), a anuntat ca isi va deschide in iunie la Bucuresti o filiala proprie si ca pregateste investitii de anvergura pe piata romaneasca.

Cea mai mare investitie de pana acum a americanilor de la DuPont pe piata romaneasca atinge 26 de milioane de dolari (20 de milioane de euro) in extinderea capacitatii de productie a fabricii de seminte a Pioneer Romania (o companie detinuta de DuPont) de la Ganeasa, din judetul ilfov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO