Companii

Aectra vrea sa vanda pesticide in Ucraina si Moldova

09.01.2004, 00:00 72

Grupul Aectra, cunoscut mai ales pentru productia de pesticide si comertul de fibre sintetice si mase plastice, va deschide in acest an doua filiale in Ucraina si Republica Moldova, dupa o investitie similara in Bulgaria in anul 2002. Grupul studiaza, de asemenea, posibilitatea de a se extinde si in Serbia.
Companiile din Romania fac parte din grupul international de firme comerciale Aectra, cu sediul la Lausanne si este detinuta de mai multe persoane fizice. La nivel mondial, grupul are o cifra de afaceri de aproximativ 600 milioane de dolari.
Unul din principalele domenii in care Aectra activeaza in Romania este cel al produselor pentru protectia plantelor (pesticide), piata care a scazut continuu in ultimii ani. Pesticidele au reprezentat anul trecut aproape jumatate din cifra de afaceri a grupului, de 28 milioane de dolari.
Dan Popescu, directorul general al companiei, spune ca nu se asteapta ca acest an sa aduca vanzari importante pentru noile filiale, avand in vedere ca va fi necesara o omologare a produselor care vor fi distribuite in aceste tari, in special pentru pesticide. Filiala din Bulgaria a companiei activeaza in prezent doar ca distribuitor pentru diviziile de mase plastice si textile.
Piata romaneasca a pesticidelor (produse pentru protectia plantelor) a fost in ultimii ani pe o tendinta clara de scadere.
"In  ultimii 14 ani piata romaneasca a pesticidelor a pierdut mai bine de jumatate din valoare. Daca in 1990 valoarea pietei era de 200 milioane de dolari, anul trecut piata a scazut pana sub 100 milioane de dolari," spune Popescu. El spera ca declinul sa se opreasca in acest an si mizeaza pe o crestere de 5% a pietei.
Conform directorului grupului de compania evolutia descendenta a pietei este cauzata de structura proprietatii si de sprijinul insuficient din partea statului. "Structura proprietatii asupra terenurilor este prea fragmentata, iar pe de alta parte nu exista suficienta energie din parte Guvernului pentru atragerea investitiilor si sustinerea unei agriculturi de tip modern. Speram ca toate acestea se vor schimba odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana," a afirmat el.
Singura capacitate de productie pe care grupul o detine in Romania este o fabrica de la Campia Turzii, Chemical Independent Group (CIG). Societatea a fost infiintata in 1993 ca o investitie "greenfield" fiind atunci primul producator privat de pesticide din Romania. "Fabrica de la Turda a fost infiintata de un grup de persoane priveta, insa in prezent noi detinem controlul," spune Dan Popescu. Investitiile la CIG au insumat peste un milion de dolari in ultimii zece ani, iar vanzarile de pesticide ale societatii au totalizat anul trecut 2,5 milioane de dolari. La aceasta suma se adauga alte 10 milioane de dolari, reprezentand pesticidele importate de grup prin intermediul Aectra Agrocemicals. Conform lui Popescu, Aectra detine o cota de 10% pe piata romaneasca a a acestor produse.
Aectra si-a inceput activitatile in Romania in 1990 prin intermediul unei reprezentante, iar in anul urmator s-a infintat filiala Aectra SRL.
Din 1999, Aectra SRL, furnizor de materie prima si tehnologie pentru industrie a fost preluata de managerii romanni, iar celelalte trei companii ale grupului, Aectra Agrochemicals, CIG Campia Turzii si Aectra Distributors, au ramas sub controlul grupului international.
Conducerea companiei se asteapta pentru acest an la o crestere moderata a vanzarilor, care ar urma sa atinga 30 milioane de dolari. Anul trecut, sectorul industrial a inregistrat cea mai mare crestere, peste 20%.
Aectra distribuie in Romania produsele ale unor companii internationale cu activitati in industria chimica cum ar fi Du Pont de Nemour, General Electric sau Nylstar. Dan Popescu spune ca pentru marea majoritate a produselor compania este singurul distribuitor din Romania. Printre produsele vandute de companie in Romania se numara alatori de pesticide, fibrele textile, inclusiv elestan si Lycra, mase plastice, cauciuc sau materiale de constructii. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO