Companii

Aeroportul Timisoara, afaceri mai mari cu 11%

19.09.2006, 20:51 18

Aeroportul Traian Vuia din Timisoara a inregistrat pe primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de 9,4 milioane de lei (2,65 milioane de euro), in crestere cu 11,2% fata de nivelul inregistrat in perioada similara a lui 2005.
"In perioada ianuarie-iunie 2006, traficul aerian si indicatorii financiari inregistrati de Aeroportul Traian Vuia au cunoscut aceleasi valori pozitive caracteristice ultimilor ani. Acest lucru a fost posibil prin deschiderea de noi destinatii, cresterea numarului frecventelor de operare a operatorilor aerieni deja consacrati, precum si cresterea numarului de operatori aerieni pe piata", a declarat Carmen Stoica, director de relatii publice in cadrul Aeroportului International Traian Vuia din Timisoara.
Cu cheltuieli totale de 8,45 milioane de lei (2,38 milioane de euro) pe primele sase luni ale anului 2006, aeroportul Timisoara a inregistrat un profit de 1,15 milioane de lei (0,34 milioane de euro), adica 12,28% din cifra de afaceri.
Evolutia aeroportului timisorean se reflecta si in cresterea de 19% a traficului de pasageri pe primul semestru, acesta procesand 321.451 de pasageri.
"In ceea ce priveste traficul aerian, au fost inregistrate modificari atat in ceea ce priveste destinatiile oferite cat si in frecventele de operare. Astfel ca cei de la Carpatair au introdus noi destinatii catre Paris, Frankfurt, Lvov si Napoli, iar cei de la Club Air au introdus o noua destinatie catre Pescara. In acelasi timp Lufthansa, Alitalia si Malev au crescut numarul frecventelor catre M?nchen (de la 6 la 12 zboruri pe saptamana), Milano (de la 14 la 21 de zboruri pe saptamana) si Budapesta (de la 6 la 9 zboruri pe saptamana)", spune Stoica.
Aeroportul din Timisoara este aeroport regional romanesc in care majoritatea companiilor aeriene active sau nu pe piata romaneasca intentioneaza sa introduca curse internationale noi. "Ne adresam unei zone geografice intinse, una dintre cele mai dezvoltate din tara care cuprinde un numar de 5 judete (2,1 milioane de locuitori). In plus, existenta aeroportului in aceasta zona a dus si la atragerea unor importanti investitori romani si straini, care si-au deschis aici capacitati de productie", a explicat Stoica. Anul trecut peste 480.000 de pasageri au fost procesati de catre aeroportul Traian Vuia, cu 18% mai mult decat in 2004.
In prezent, peste 11 companii aeriene opereaza de pe aeroportul Traian Vuia, printre care Austrian Airlines, Tarom, Alpi Eagles, Alitalia, Air Europe, Blue Air, Carpatair, Club Air, Lufthansa, Malev, Nouvelle Air.
Compania aeroportuara timisoreana a cunoscut in ultimii cinci ani o crestere totala a traficului aerian de 80%, cu o medie de crestere de 20% pe an. "Obiectivele administratiei aeroportuare pentru urmatorii ani sunt cresterea numarului de destinatii oferite prin atragerea de noi operatori aerieni, astfel incat aeroportul Traian Vuia sa devina un important nod aerian in aceasta parte a Europei", a spus Stoica. Compania este pe drumul cel bun in ceea ce priveste planurile de a deveni un nod pentru aceasta zona, tinand cont ca operatorul aerian roman Carpatair si-a dezvoltat deja un centru de operare la Timisoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO