Companii

Afacere Transelectrica de peste 30 mil. euro cu ABB

13.01.2004, 00:00 21

Compania nationala de transport a energiei electrice Transelectrica va semna in cursul acestei luni contractul de reabilitare a statiei electrice 400/220/110 kv Gutinas cu firma ABB Suedia, valoarea acestuia depasind 30 milioane euro, potrivit unor surse apropiate discutiilor.
"Ne-am propus sa semnam contractul pentru reabilitarea statiei pana la finele lunii ianuarie. Proiectul este prevazut in Acordul bilateral incheiat cu Suedia. Va fi o reabilitare integrala a statiei electrice de la Gutinas, dupa o solutie noua existenta a ABB", a spus Jean Constantinescu, directorul general al Transelectrica.
O parte din finantare va fi acoperita de catre Nordic Investments Bank, surse apropiate proiectului afirmand ca valoarea creditului urmand sa fie de 25 milioane euro. Restul finantarii va fi asigurata de catre Transelectrica, din surse proprii si, probabil, de la Fondul special de dezvoltare al sistemului energetic. In acest moment, contractul este inca in faza de negociere.
Sursele citate mai afirma ca, dupa semnarea contractului comercial, va urma semnarea contractului de finantare a proiectului la cheie, ABB Suedia urmand sa finalizeze lucrarile catre finele anului 2006.
Tot in ianuarie, conducerea Transelectrica si-a propus sa semneze un memorandum cu firma americana General Electric pentru reabilitarea unor statii electrice.
Transelectrica este angajata intr-un amplu proces de modernizare a infrastructurii de transport a energiei electrice.
Grupul elvetiano a€“ suedez ABB se numara printre principalii jucatori pe piata proiectelor licitate de Transelectrica, la concurenta cu Siemens (Germania), Alstom (Franta) si mai nou intratii pe piata General Electric (SUA), Va Tech (Elvetia) sau Itochu Corporation (Japonia).
Un alt contract important castigat de ABB a fost proiectul de reabilitare al statiei electrice Slatina, in valoare de 37 milioane dolari.
Numai anul trecut, compania de transport a energiei electrice avea prevazute pentru investitii sume de aproximativ 3.452 miliarde lei (peste 90 mil.euro), dublu fata de anul anterior, cand nivelul acestora a fost de 1.700 miliarde lei (54,3 mil.euro).
Compania de transport a electricitatii a realizat in 2002 o cifra de afaceri de 6.590 miliarde lei (210,8 mil.euro) si un profit brut de 410 miliarde lei (13,1 mil.euro). Estimarile pentru 2003 indica obtinerea unei cifre de afaceri in valoare de 8.250 miliarde lei (222,9 mil.euro) si a unui profit brut de 80 miliarde lei (2,1 mil.euro).
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO