Companii

Afacerea Marriott: Taher contesta creditul de la Erste

28.06.2006, 14:41 24

Compania Alliance Overseas, care detine 15% din actiunile Societatii Companiilor Hoteliere Grand (GHES), ce administreaza hotelul bucurestean de cinci stele JW Marriott, a contestat in justitie o hotarare a adunarii generale a actionarilor companiei referitoare la aprobarea contractarii unui imprumut.
Creditul, in valoare de 111 milioane de euro, urma sa fie contractat de la banca austriaca Erste Bank in vederea refinantarii unor datorii mai vechi ale GHES. Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat contractarea imprumutului cu 85% din capitalul social.
Potrivit oficialilor Alliance Overseas, punerea in aplicare a hotararii AGA privind aprobarea imprumutului a fost suspendata printr-un Ordin Presedintial obtinut in justitie.
"Hotararea AGA nu este aplicabila, deoarece a fost contestata in justitie de catre Alliance Overseas Import Export, care este asociat in cadrul GHES, iar instanta a suspendat aplicarea hotararii in cauza prin Ordonanta Presedintiala pana la judecarea pe fond a cauzei", afirma Nicolae Trandafir, administrator al Alliance Overseas Import Export.
Reprezentantul Alliance Overseas sustine ca actiunea in justitie a fost determinata de nerespectarea legislatiei romane si caracterul discriminatoriu al clauzelor din contractele legate de finantarea de 111 milioane de euro, iar pe de alta parte, de nerespectarea mandatului dat de AGA privind purtarea acestor negocieri de catre membrii Consiliului de Administratie al GHES. Alliance Overseas este controlata de omul de afaceri Fathi Taher.
Reprezentantii ONT Carpati au confirmat informatia privind contestarea in justitie de catre Alliance Overseas a hotararii AGA, adaugand ca "este normal ca procedura sa fie suspendata atunci cand hotararea AGA este atacata in justitie, dar ca acest lucru nu are nici o semnificatie cu privire la rezultatul procesului".
Actionarii GHES sunt, potrivit ultimelor informatii disponibile, Bauholding Strabag Austria (care detine 51% din companie in mod direct si 4% in mod indirect), ONT Carpati (cu 30%) si Alliance Overseas (cu 15%).
Oficialii Strabag nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.
Compania GHES a contractat la mijlocul anilor '90 un imprumut, cu garantia statului, de peste 100 de milioane de euro, pentru constructia hotelului. Creditorul era un consortiu de banci austriece conduse de Erste Bank, noul proprietar al celei mai mari banci din Romania - BCR.
In prezent, potrivit ultimelor informatii disponibile, compania mai datoreaza circa 80 de milioane de euro bancilor.
Hotelul a fost evaluat recent la 150 mil. euro, operatiunea fiind solicitata de catre creditorii GHES.
GHES a inregistrat o cifra de afaceri de 123,6 mil. lei (34,3 mil. euro) in 2005.
Consiliul de administratie al GHES este format din Emilios Thoma (presedinte, din partea ONT Carpati), Robert Pichler (vicepresedinte, din partea Bauholding Strabag), Michalis Neofytou (membru, din partea ONT Carpati), Thomas Hehle (membru, din partea Strabag) si Thomas Lundin (membru).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO