Companii

Afaceri cu bani de la UE: Cazul fermei Multiagra Botosani

01.07.2008, 16:18 190

Ferma agricola ecologica Multiagra Vlasinesti din judetul Botosani va primi fonduri nerambursabile in valoare de 650.000 de euro (2,4 milioane de lei), in urma proiectului depus la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), pentru achizitionarea de utilaje si echipamente agricole. Aceasta a obtinut cel mai mare punctaj pe proiect in cadrul modernizarii exploatatiilor agricole, masura 121.
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a aprobat 341 de proiecte cu o valoare totala de 635,84 milioane de lei (173 mil. euro), din cele 923 de proiecte depuse in luna martie pentru investitii in agricultura, procesarea produselor agricole si infrastructura, banii reprezentand finantari nerambursabile din fonduri UE.
"Proiectul de dezvoltare al fermei ecologice ridica costuri de 1,2 milioane de euro (4,8 milioane de lei), jumatate din bani fiind asigurati prin fondurile europene", a declarat Ovidiu Portariuc, director executiv al Multiagra Vlasinesti, care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 500.000 de euro.
Estimarea pentru anul acesta se ridica la
800.000 de euro. Restul de bani pentru implementarea proiectului vor fi obtinuti printr-un credit bancar, decontarea prin fonduri europene urmand sa se realizeze in cel mult sase luni, potrivit lui Portariuc.
El a mai spus ca in urmatoarele 10 - 20 de zile va semna contractul de finantare, dupa care va demara procesul de achizitionare de combine, tractoare, masini pentru controlul buruienilor.
"Administram o ferma agricola ecologica si o ferma zootehnica ce se intinde pe o suprafata de 1.400 de hectare", a precizat Portariuc. El a mai spus ca vizeaza exportul cerealelor produse catre Germania.
Realizarea proiectulul pentru fonduri nerambursabile s-a facut cu ajutorul a doi consultanti, respectiv firma Best Conseil din Botosani si firma germana Agrar Hass, condusa de Guido Hass. "Cheltuielile pe care le-am avut cu consultantii s-au ridicat la aproximativ 100.000 de euro", a declarat el.
Ferma Multiagra din comuna Vlasinesti este pe piata ca persoana juridica de doi ani, iar ca persoana fizica de opt ani. Compania a mai accesat fonduri europene in urma cu doi ani.
"In decembrie 2006, Multiagra a accesat fonduri Sapard in valoare de 500.000 de euro in cadrul unui proiect de dotare cu utilaje si masini agricole", a spus directorul executiv al fermei.
De asemenea, anul trecut ferma a intrat in perioada de trecere la agricultura ecologica, fiind monitorizata de compania Ceres GmbH Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO