Companii

Afaceri de 130 mil. euro cu repartitoarele de costuri

Afaceri de 130 mil. euro cu repartitoarele de costuri

Revista Business Construct va aparea pe data de 29 mai

26.05.2008, 00:36 36

Repartitoarele de costuri, piata care s-a dezvoltat mai mult dintr-o obligativitate legislativa decat dintr-o necesitate inteleasa de consumtorul casnic de energie termica, atinge o valoare de piata de peste 65 de milioane de euro in prezent, scrie lunarul Business Construct, care va aparea pe 29 mai impreuna cu Ziarul Financiar.
Pana la sfarsitul lunii septembrie a anului viitor, cand va expira termenul limita pana la care vor trebui montate astfel de aparate de repartizare a costurilor in fiecare apartament racordat la sistemul central de incalzire, valoarea estimata a pietei este de peste 130 de milioane de euro.
Pentru vanzarea si montarea de repartitoare de costuri in apartamentele romanilor se intrec in jur de sapte companii, care pana in prezent au acoperit mai putin de jumatate din totalul apartamantelor racordate la sistemul centralizat de incalzire.
Lupta se da insa la varf: intre ISTA cu 930.000 de repartitoare de costuri vandute si montate si care detine 19% din totalul pietei, Techem Energy Services cu 730.000 de aparate care acopera 15%, si Elsaco Electronic care detine o cota de 14% din total, potrivit statisticilor Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA).
"Pe piata serviciilor de vanzare si montare a repartitoarelor de costuri de incalzire activeaza in jur de sase sau sapte firme. Nu ne asteptam la o acoperire totala a pietei pana la expirarea termenului limita, pentru ca acest lucru nu e posibil. De exemplu in Cehia, rata de succes este 80%, in timp ce in Bulgaria a fost atins cel mai ridicat nivel, unde aproximativ 95% din radiatoarele racordate la sistemul centralizat de incalzire au montate repartitoare de costuri", spune Petco Uzunov, director general la Techem Energy Services, furnizor de servicii in domeniul contorizarii energiei termice.
Din totalul de aproximativ 2,5 repartitoare montate in apartamentele romanilor pana in prezent, locuitorii din Drobeta-Turnu Severin detin cea mai ridicata rata de montare, respectiv de 88%, in timp ce Capitala se situeaza la un nivel de aproximativ 45%, potrivit MIRA.
Techem Energy Services a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 6,1 milioane de euro.
Compania a cumparat in 2006 divizia de servicii energetice a Contor Group in urma unei de tranzactii in valoare de 5,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO