Companii

Afaceri de 15 mil. euro la Silvarom

16.04.2003, 00:00 133

Compania Silvarom, unul dintre cei mai importanti producatori de mobila din Romania, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproape 15 milioane de euro (463 miliarde de lei), in crestere cu 9% fata de rezultatul obtinut in 2001, a declarat pentru Ziarul Financiar Andrei Menhardt, director general al firmei.
In 2001, Silvarom inregistrase o cifra de afaceri de 13,6 mil. euro (354 miliarde de lei). Pentru acest an, perspectivele sunt mai sumbre, avand in vedere declinul de pe piata vestica. "In acest an, speram sa fie o crestere, care in mod sigur va fi mai mica decat in 2002", este de parere Menhardt.
Cea mai mare scadere se inregistreaza pe piata Germaniei, care este destinatia a 90% din exporturile Silvarom. Pentru a contrabalansa acest declin, compania intentioneaza sa mareasca vanzarile pe piata interna, prin extinderea unor segmente de piata si prin promovarea sistemului de vanzare in rate. "Am incheiat un acord cu CEC si am lansat deja un program de vanzare a produselor de mobilier in rate", spune Menhardt.
Pe de alta parte, compania doreste sa creasca ponderea mobilierului hotelier in cifra de afaceri, fiind unul dintre organizatorii expozitiei "Mobilier si echipament pentru industria hoteliera, care se desfasoara in prezent la Bucuresti. "Vrem sa vindem in acest an mobilier de hoteluri in valoare de un milion de dolari, adica aproximativ 1.000 de garnituri complete", adauga directorul Silvarom.
Silvarom are cinci fabrici, din care trei de produs finit si doua pentru semifabricate. Compania produce mobilier de uz casnic (dormitoare) - care contribuie cu 55% la cifra de afaceri si mobilier de birouri, mobilier scolar si pentru hoteluri. Astfel, Silvarom realizeaza anual circa 10.000 de dormitoare si 40.000 de birouri complete.
Din totalul productiei, 55% este destinata exportului, afirma Menhardt, care precizeaza ca principalele piete externe ale Silvarom sunt Germania, Elvetia, Austria. Pe plan intern, principalii concurenti ai Silvarom sunt grupul de firme Mobexpert, Elvila sau Neoset.
Compania Silvarom a fost infiintata in 1952, fiind privatizata integral in 1993 prin metoda MEBO (management and employees buy-out - cumpararea actiunilor de catre conducere si salariati). Andrei Menhardt detine 24% din actiuni, firma avand peste 500 de actionari.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO