Companii

Afaceri de 190 mil. euro pentru Carpatcement

08.12.2005, 15:00 13

Carpatcement Holding SA, filiala locala a grupul german HeidelbergCement, mizeaza anul acesta pe o cifra de afaceri de 180-190 mil. euro, in crestere cu circa 20% fata de nivelul inregistrat in 2004.

"Dupa primele noua luni, am realizat o crestere a vanzarilor de 10%, inclusiv la betoane si agregate. In special in a doua parte a anului vanzarile au avansat mult", a declarat Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding SA.

Anul acesta, grupul a realizat investitii in valoare de 15 mil.euro, la nivelul celor trei divizii ale sale - ciment, betoane si agregate, sub valoarea realizata anul trecut, de 20 mil. euro. Cea mai mare parte a fondurilor a vizat modernizarea fabricilor de ciment si protectia mediului, precum si deschiderea unor noi statii de betoane.

Grupul german este prezent in Romania cu activitati in productia de ciment, betoane si agregate, prin companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton si Carpat Agregate. Compania detine 12 statii de betoane la Bucuresti (3), Timisoara, Ploiesti, Iasi, Brasov, Pitesti, Bacau, Oradea si Suceava.

Producatorul german de materiale de constructii a intrat in Romania in 1998, iar investitiile sale pana in prezent se situeaza in jurul valorii de 260-270 mil. euro. Cursa investitorului german a inceput cu achizitia fabricii de ciment de la Bicaz, dupa care au urmat Casial Deva in 2000 (vanduta de austriecii de la Lasselsberger), respectiv fabrica de la Fieni in toamna anului 2002 (cumparata de la Tagrimpex).

Pe piata cimentului, estimata la circa 300 mil. euro in 2004, HeidelbergCement se afla intr-o lupta foarta stransa cu Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia), fiecare detinand aproximativ o treime din piata. Cei trei producatori detin cate trei fabrici de ciment.

Carpatcement a inregistrat anul trecut o crestere de 30% a cifrei de afaceri fata de anul precedent, pana la 156 mil. euro, datorita intensificarii lucrarilor din domeniul constructiilor. Ca urmare a cresterii de pe piata cimentului, Carpatcement a majorat anul trecut productia de ciment de la 1,7 milioane la 2 milioane tone. Operatorul german dispune de o capacitate instalata de 3,1 mil. tone in trei fabrici.

La nivel global, grupul german a rapor-tat anul trecut o cifra de afaceri de 6,9 mld. euro si vanzari de ciment de 65 mil. tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO