Companii

Afaceri de 3,7 mil. euro pentru biroul de arhitectura Westfourth

31.01.2007, 14:50 24

Biroul de arhitectura Westfourth a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,71 mil. euro, aproape dubla fata de valoarea raportata in 2005. Forta de munca a crescut si ea cu peste 50% in 2006, pana la 25 de angajati.
"Motorul de crestere a fost dinamica buna a sectorului rezidential si de retail, ceea ce este normal, daca luam in considerare evolutia celorlalte piete emergente", a declarat pentru ZF Calin Negoescu, director tehnic al Westfourth Architecture. Dupa parerea lui, piata imobiliara din Romania va urma acelasi traseu de dezvoltare si maturizare ca si celelalte state in curs de dezvoltare. Dupa explozia pietei pe segmentul birourilor, in retail si pe cel al imobilelor rezidentiale, Negoescu se asteapta ca in Romania sa aiba loc investitii majore in hoteluri si alte proiecte private.
Valoarea totala a contractelor derulate anul trecut de Westfourth a fost de circa 10 mil. euro, in timp ce valoarea contractelor de executie a depasit 300 mil. euro. Incepand cu 1996, marja profitului brut s-a stabilizat in intervalul 10%-20% din cifra de afaceri.
Printre cele mai importante contracte semnate anul trecut de Westfourth se numara proiectele rezidentiale Rose Garden (100.000 mp), dezvoltat de GTC, si Monaco Towers (50.000 mp), dezvoltat de Metal House, precum si imobilul de birouri City Gate (90.000 mp), al Pantechniki.
"Ne-am mutat intr-un spatiu dublu, ne-am marit personalul si inca suntem supra- incarcati. Nu este usor sa te extinzi asa de repede pentru ca pot aparea pericole legate de calitatea serviciilor", explica Negoescu. Directorul tehnic de la Westfourth considera ca marile investitii ale statului pe piata imobiliara vor intarzia sa apara, pentru ca mai intai trebuie pusa in miscare "masinaria fondurilor europene".
"Dupa 1989 nivelul investitiilor de stat in acest sector a scazut dramatic. Dupa modelul altor state emergente, piata imobiliara din Romania creste acum datorita infuziei masive de capital strain, care urmeaza sa fie completata ulterior de investitiile de stat", considera el.
Printre factorii determinanti ai pietei constructiilor in viitorul apropiat Negoescu a precizat si efectul pe care il va avea intrarea pe piata a terenurilor pe care acum se afla foste fabrici. O mare parte din terenurile fostelor parcuri industriale au devenit achizitionabile, fiind de asteptat ca pretul mediu pe teren in Bucuresti sa scada din acest motiv. Westfourth a fost infiintata in 1991 de catre Vladimir Arsene, firma din Bucuresti fiind infiintata doi ani mai tarziu. Actionar principal este Arsene, care are 60% din biroul de arhitectura, restul de 40% fiind detinut in mod egal de Cristiana Stefan si Calin Negoescu. Printre cele mai importante proiecte din portofoliul Westfourth se numara Sema Parc, America House, Europe House si Charles de Gaulle Plaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels