Companii

Afacerile Argus Constanta se mentin constante in euro

23.12.2004, 00:00 26

Producatorul de uleiuri vegetale Argus Constanta va incheia acest an cu o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro, similara cu cea inregistrata anul trecut. In lei, cifra de afaceri a companiei a fost cu 100 de miliarde mai mare decat cea inregistrata in 2003: 1.600 de miliarde fata de 1.500 de miliarde.
"De asemenea, profitul in lei in acest an va fi mai mare decit anul trecut, iar pentru anul viitor estimam o cifra de afaceri cu circa 7-8% in lei mai mare decit cea pe care o vom obtine in acest an", spune Vasile Leu, directorul general al Argus Constanta. El nu a dorit sa mentioneze valoarea estimativa a profitului pentru 2004.
Potrivit lui Leu, compania are programate pentru 2005 o serie de investitii pentru dezvoltarea capacitatii de depozitare a materiei prime, precum si a liniei de imbuteliere a uleiului rafinat. "Avem o serie de programe de investitii, dar este prematur sa vorbim despre valoarea acestora", a adaugat directorul Argus Constanta.
Compania a raportat pentru primele sase luni, un profit net de 1,3 milioane de euro (53,6 miliarde de lei) de aproape patru mari mai mare fata de perioada similara de anul trecut, in timp ce cifra de afaceri s-a ridicat la 19 milioane de euro (760,9 miliarde de lei). Pe de alta parte, veniturile totale s-au micsorat fata de anul 2003 de la 20 de milioane de euro la aproape 18,5 milioane de euro, in timp ce cheltuielile au scazut de la 19 milioane de euro la 16,5 milioane de euro.
Conform propriilor estimari, Argus este al doilea jucator din piata, cu o cota de aproximativ 20 -21%. Liderul pietei este in continuare Bunge Romania, urmat de Cargill, care a preluat recent cele doua fabrici de ulei ale Topway Industries, Ultex Tandarei sI Agricover Buzau. Argus livreaza atat pe piata interna (uleiul comestibil si cel rafinat), dar si la extern (circa 80% din sroturile furajere prelucrate).
Principalul actionar al Argus Constanta este Vasile Leu, cu o participatie de 11,44%. Conducerea Argus si salariatii detin in prezent un pachet de actiuni care sa le permita sa ia deciziile privind soarta companiei, dar dupa dizolvarea Asociatiei Salariatilor, acestia au inceput treptat sa vanda din actiuni. Acesta este sI unul dintre motivele pentru care cel de-al doilea actionar semnificativ al Argus a devenit SIF Oltenia, care a ajuns sa controleze, in urma unor tranzactii recente, peste 10% din actiunile producatorului de ulei. Reprezentantii SIF Oltenia au spus ca ar putea fi interesati sa mai achizitioneze actiuni de pe piata, mai ale ca exista o tendinta de vanzare din partea salariatilor Argus.
Argus s-a aflat in centrul unor zvonuri neconfirmate privind o posibila intentie de preluare de catre americanii de la Cargill sau norvegienii de la Orkla Foods. Ambele companii au facut in ultimul an achizitii importante in agricultura sI industria alimentara din Romania, oficialii acestora declarand dupa oficializarea fiecarei tranzactii ca aceasta nu va fi ultima si ca tot timpul se gandesc la noi oportunitatI de "cumparaturi" pe piata romaneasca. Tot de numele Argus, a fost legat sI noul actionar semnificativ de la Comcereal Constanta, insa sI de aceasta data oficialii companiei au negat orice implicare in achizitionarea de actiuni la acest depozitar de cereale.
Titlurile companiei sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, ultimul pret mediu inregistrat in sedinta de ieri fiind de 38.200 lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 31 de milioane de euro.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO