Companii

Afacerile Dedeman au ajuns la un pas de 1 miliard de euro anul trecut. Şi-au majorat veniturile de 11 ori în zece ani

Afacerile Dedeman au ajuns la un pas de 1 miliard de euro...

Autor: Cristina Roşca

25.05.2016, 00:08 5397

Retailerul de bricolaj Dedeman, controlat de Dragoş şi Adrian Pavăl, este primul business antreprenorial românesc care se apropie de afaceri de 1 mld. euro. Acest prag a fost depăşit de doar zece multinaţionale.

„Am terminat anul trecut cu afaceri de 4,361 mld. lei (980 mil. euro la cursul BNR)“, spune Dragoş Pavăl, preşe­din­tele companiei şi unul dintre fondatori. După valoarea businessului pe care îl controlează Dragoş Pavăl şi fratele său sunt cei mai puternici antreprenori locali. Pe poziţiile următoare se află Augustin Oancea (Tinmar Ind - energie) şi Zoltan Teszari (RCS-RDS - tele­comunicaţii).

Fraţii Pavăl au intrat în business la începutul anilor ‘90 şi treptat au pus bazele unui business care a ajuns în 2010 liderul pieţei de bricolaj, poziţie pe care şi-a păs­trat-o până astăzi. De altfel, expansiunea conti­nuă a re­ţelei a dus afa­ce­rile De­deman de la nici 400 mil. lei în 2006 la peste 4,3 mld. lei anul trecut. Mai mult, în criză, o perioadă critică pentru cele mai multe businessuri din bricolaj, afacerile Dedeman s-au majorat de peste patru ori. Pe piaţa de bricolaj, evaluată la circa 2 mld. euro, compania se luptă cu reţele internaţionale (Brico Depot sau Leroy Merlin), dar şi cu companii cu acţionariat local (Ambient - în in­sol­venţă sau Ara­besque). Planu­rile familiei Pavăl nu se opresc însă aici.

„Am primit după doi ani şi ceva autori­za­ţia de construire pentru magazinul de pe DN1, de lângă Ikea. Săptămâna viitoare începem construcţia“, spune Dragoş Pavăl. Compania va deschide astfel un nou magazin pe şoseaua Bucureşti - Ploieşti, cel mai circulat drum din România, după ce a cumpărat un teren de circa 5 hectare de la Aviaţia Utilitară pentru 15 mil. euro. Dedeman mai are alte două magazine în construcţie - la Satu Mare şi Oradea. Cu cele trei deschideri anunţate, reţeaua de bricolaj ajunge la 45 de magazine.

„ Avem şi alte planuri de dezvoltare, dar le vom dezvălui la timpul lor. În prima fază, pe DN 1, lângă Ikea, vom ridica un magazin, iar în cea de-a doua fază vom ridica şi o clădire de birouri pe care o vom da spre închiriere“, mai spune Dragoş Pavăl.

Compania confirmă astfel oficial intenţia de a intra pe un nou segment de piaţă, cel al dezvoltărilor imobiliare de birouri. Aceasta nu va fi însă singura clădire de birouri pentru Dedeman, potrivit datelor ZF, confirmate de Dragoş Pavăl.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO