Companii

Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut cu 1,2% la 11 luni

Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete...

Autor: Raluca Ghinea

10.01.2014, 10:11 132

Volumul afacerilor din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primele 11 luni din 2013 cu 1,2% ca serie brută şi 1,7% ca serie ajustată faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă afacerile pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei au scăzut cu 3,8%, respectiv cu 4%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a crescut cu 1,2%, datorită creşterilor înregistrate la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (10,9%). Scǎderi s-au înregistrat la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-9,3%), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (-9,2%) şi de la comerţul cu autovehicule (-3,3%)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, dinamica negativă a fost influenţată de reducerea afacerilor la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-20,1%), activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-11,4%) şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-6,2%). Creşteri s-au înregistrat la activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (6,7%) şi la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (0,5%).

În noiembrie, afacerile pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au consemnat un avans de 4,2% faţă de aceeaşi lună din 2012 ca serie brută şi de 2,3% ca serie ajustată. S-au înregistrat creşteri la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (10,2%) şi la comerţul cu autovehicule (4,4%), iar scăderi au fost consemnate în activitǎţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-13,1%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente şi întreţinerea şi repararea motocicletelor (-2,5%).

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut atât ca serie brută cu 4,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,3%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scǎzut atât ca serie brută cu 10,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 10,2%.

Comparativ cu octombrie 2013, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au scăzut cu 2,6% ca serie brută şi cu 1,8% ca serie ajustată, iar afacerile pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei s-au redus cu 11,2% serie brută şi 6,9% serie ajustată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO