Companii

Afacerile grupului Arcadia din Iaşi au stagnat la şase luni, iar acţionarii s-au asociat cu Cristian Adomniţei pentru o clinică la Suceava

Spitalul Arcadia din Iaşi are o capacitate totală de 220 de paturi şi este unul dintre cele mai mari spitale private din ţară. Cele mai solicitate specializări sunt obstetrică-ginecologie, ORL, oftalmologie, pediatrie sau dermatologie

Autor: Ioana David

23.07.2012, 00:05 1571

Grupul Arcadia din Iaşi, care cuprinde Arcadia Hospital, Arcadia Policlinic şi Arcadia Cardio, a înregistrat în primele şase luni ale acestui an o cifră de afaceri de peste 3,6 mil. euro, similară cu cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului 2011.

"Rezultatul este foarte bun, ţinând cont de faptul că au existat cel puţin două elemente ce ar fi putut determina scăderea cifrei de afaceri a grupului în anul 2012: scăderea bugetului de decontare prin contractul cu CAS pentru anul în curs şi scăderea puterii de cumpărare a locuitorilor din Iaşi şi zona Moldovei", a spus Mihaela Calcan, director de comu­nicare şi dezvoltare al Arcadia.

Spitalul Arcadia este controlat de familia Fiterman, care mai de­ţine producătorul Fi­ter­man Pharma, com­pa­nie cu o cifră de afaceri de 40,48 milioane de lei (9,55 mil. euro) şi 120 de angajaţi în 2011.

Din acţionariatul spitalului mai fac parte medicii Dragoş Negru şi Mihai Rotaru. Potrivit informaţiilor de pe site-ul propriu, spitalul Arcadia are o capacitate totală de 220 de paturi şi este unul dintre cele mai mari spitale private din ţară.

Spitalul Arcadia a fost inaugurat în vara anului 2010, iar până anul acesta rezultatele au fost peste aşteptări. În 2011 întregul grup a înregistrat o cifră de afaceri de 7,7 mil. euro, primul an integral de funcţionare în această structură. Cu aceste rezultate, Arcadia s-a apropiat de top zece al celor mai mari jucători din industria serviciilor medicale în care liderul a avut un rulaj de aproape 50 mil. euro.

Se duc în Suceava

În prima jumătate a acestui an compania a deschis un punct de prim ajutor în Palas Mall Iaşi şi spune că a operat mai multe ajustări ale politicii comerciale. Pentru partea a doua a anului compania şi-a propus deschiderea unei clinici în Suceava.

"Arcadia contribuie ca acţionar la deschiderea unei noi clinici medicale în Suceava. Centrul Medical Arcadia Bucovina se va deschide în a doua jumătate a anului, având în principal servicii de imagistică medicală, şi este primul proiect al reţelei Arcadia în afara Iaşiului. În rest, etapa în care ne aflăm este de consolidare a investiţiei iniţiale şi a afacerii", a mai spus Mihaela Calcan.

În acest an Arcadia a deschis o clinică şi în cadrul proiectului imobiliar Palas Iaşi

Arcadia Medical Center, Cristian Adomniţei (fost ministru al educaţiei şi în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi) şi Iacob Dan Gabriel au câte 30% din acţiunile Centrului Medical Arcadia Bucovina, în timp ce Tătăranu Adrian are 10%, conform informaţiilor oferite de companie.

De la imobiliare la spitale

În cadrul grupului Arcadia lucrează peste 500 de persoane (inclusiv medicii colabo­ratori), iar cele mai solicitate specia­lizări sunt obstetrică-ginecologie, ORL, oftalmologie, pediatrie, dermatologie şi altele.

"Ca o tendinţă generală a primei jumătăţi a anului, a crescut consumul şi adresabilitatea pe serviciile spita­liceşti în spitalul multidis­ciplinar Arcadia Hospital", a mai spus Mihaela Calcan.

Potrivit unor informaţii anterioare oferite de companie, familia Fiterman a dezvoltat proiecte în domenii diverse, începând cu piaţa farma­ceutică, continuând cu investiţii imo­bi­lia­re în centre de afaceri şi, în final, s-a concentrat pe piaţa serviciilor medicale.

Piaţa serviciilor medicale private se ridică la aproximativ jumătate de miliard de euro, iar în 2014 ar putea sări de 800 mil. euro. Cei mai mari jucători sunt MedLife, Medicover, Regina Maria, Sanador, Gral, dar şi alţii.

Sectorul medical privat nu a resimţit prea dur efectele crizei din ultimii ani, astfel că şi-a continuat ascensiunea în pofida contextului economic dificil. Totodată, mai multe fuziuni şi achiziţii au dinamizat industria, dar la ordinea zilei au fost şi deschiderile de clinici şi spitale private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO