Companii

Afacerile Inscut se apropie de 7 mil. euro

03.04.2006, 00:00 29

Compania Inscut, cu activitati in domeniul constructiilor si al vanzarii utilajelor pentru constructii, estimeaza pentru acest an o crestere de 15% a cifrei de afaceri, pana la 6,7 mil. euro, potrivit reprezentantilor companiei.

Pachetul majoritar al companiei Inscut Bucuresti este detinut de catre Diekat, una dintre cele mai mari companii elene de constructii si una dintre cele mai active firme straine de pe piata romaneasca de profil.

"Principala resursa de crestere a afacerilor Inscut vor fi vanzarile de utilaje de constructii, care vor detine anul acesta o pondere de 40% din veniturile companiei", a declarat pentru ZF Stefan Dumitru, directorul economic al Inscut.

Compania a realizat anul trecut un profit net de 100.500 de lei (27.700 de euro) la o cifra de afaceri de 5,8 milioane de euro, potrivit reprezentantilor Inscut. "Profitul din 2005 si din 2004 va fi repartizat 100% sub forma de dividende actionarilor companiei", precizeaza Dumitru.

Profitul net pe 2004 al Inscut a fost de 121.000 de lei (circa 30.000 de euro).

Inscut Bucuresti este detinuta in proportie de 79,45% de catre Diekat International Limited, iar restul de 20,55% este controlat de alti actionari, care nu detin fiecare mai mult de 5%. Compania activeaza pe piata cu trei divizii: cea de vanzari de utilaje de constructii, de mecanizare constructii si divizia de service auto.

Inscut vinde utilaje de constructii, precum excavatoare, incarcatoare sau buldozere, marca Hidromek (Turcia), Neuson Kramer (Finlanda), Bronto Skylift sau Tana (Finlanda) sau Hyunday (Coreea de Sud).

Compania a fost infiintata in 1949 si este membru fondator al Asociatiei Distribuitorilor de Utilaje de Constructii (A.D.U.C.). Potrivit datelor prezentate de companie, Inscut detine 8% din totalul echipamentelor pentru constructii importate pe piata romaneasca.

Actiunile Inscut sunt listate pe RASDAQ, ultimul pret de tranzactionare fiind de 8,5 lei. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de circa 3 milioane de euro.

Grupul Diekat, care este actionarul majoritar al companiei Inscut, este prezent in Romania prin intermediul a doua companii de constructii Diekat Construct si Diekat Atena, sucursala din Bucuresti.

In 2005, cele doua firme de constructii Diekat au realizat in Romania o cifra de afaceri de 19,7 milioane de euro, din care afacerile Diekat Construct inseamna 13,5 milioane de euro. Profitul brut cumulat al celor doua societati s-a situat la 550.000 de euro anul trecut. Compania Diekat Construct este detinuta in proportie de 82,5% de catre Diekat Atena, restul fiind detinut de persoane fizice.

Compania elena Diekat a fost fondata in 1976, actionarii sai majoritari fiind Michael Kantartzopoulos si Nicholaos Tolis. Diekat are subsidiare si operatiuni in Grecia, Cipru, Albania, Bulgaria, Romania, Serbia, Macedonia si Marea Britanie. Grupul Diekat a realizat in 2004 o cifra de afaceri de 125 de milioane de euro si un profit brut de aproximativ 15 milioane de euro.

catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO