Companii

Afacerile P&G au stagnat, dar profiturile au urcat

19.05.2008, 18:59 29

Afacerile companiilor controlate de gigantul american din industria bunurilor de larg consum Procter&Gamble in Romania au ajuns anul trecut la o valoare cumulata de 553,2 mil. euro (1,9 miliarde lei), cu doar 1% mai mult decat in 2006, cand au fost de 547 mil. euro (1,85 miliarde lei).
Profitul inregistrat de P&G, prin cele patru entitati prin care activeaza in Romania, a crescut insa anul trecut cu 25%, calculat in moneda nationala, pana la 160 mil. lei (44,3 mil. euro). Procter&Gamble Marketing, divizia care contribuie cu 40% la veniturile companiei la nivel local, a raportat anul trecut un avans al cifrei de afaceri in moneda nationala de 18% fata de 2006 si o dublare a profitului pana la 149,3 mil. lei. Dinamica diviziei este in linie cu ritmul de crestere al pietei bunurilor de larg consum (19%, potrivit datelor companiei de cercetare MEMRB).
Procter&Gamble activeaza pe segmentul detergentilor (Ariel sau Tide) si al produselor de ingrijire personala (Pantene, Head& Shoulders sau Gilette). Principalii competitori sunt Unilever si Colgate, companii care nu au comunicat rezultatele pe 2007.
Cea mai mare divizie, de distributie, este singura din cele patru entitati ale P&G care a inregistrat anul trecut o scadere a cifrei de afaceri, de 8%, ajungand la vanzari de 862,1 mil. lei (261,2 mil. euro). In acelasi interval, profitul net al acestei companii s-a redus la un sfert din valoarea realizata in 2006, ajungand la circa 10,8 mil. lei (3 mil. euro). Fabrica de detergenti de la Timisoara, achizitionata de P&G in 1995 de la stat, a avut anul trecut o cifra de afaceri de 28,9 mil. lei, in crestere cu 17% si un profit net de 1,7 mil. lei.
In prezent, compania analizeaza mai multe locatii din Romania, Polonia si Rusia, pentru constructia unei fabrici. "P&G a initiat procesul de evaluare a oportunitatii de investitie intr-o fabrica in urma cu un an", a declarat Ramona Brad, director pe External Relations in cadrul P&G. O posibila locatie ar putea fi judetul Prahova. Ioan Enciu, presedintele consiliului de administratie al Parcului Industrial din Ploiesti, a declarat pentru ZF ca un producator de cosmetice se afla printre companiile interesate de aceasta locatie, fara a da mai multe detalii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO