Companii

Afacerile producatorului de bere Martens Galati scad in continuare

15.09.2005, 18:25 62

Producatorul de bere Martens Galati, filiala locului patru de pe piata belgiana a berii, Martens Breweries, a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de 10,5 milioane de lei (2,9 milioane de euro), mai putin cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pe fondul reducerii vanzarilor, din activitatea de exploatare compania a obtinut un profit de 475.000 de lei (130.000 de euro), in scadere cu 33,5% fata de prima parte a anului 2004, cand Martens a inregistrat un profit din exploatare de 715.000 de lei (216.000 de euro) la o cifra de afaceri de 12,2 milioane de lei (3,7 milioane de euro).

Unul dintre motivele deprecierii rezultatelor financiare a fost vremea relativ rece si ploioasa din unele zone ale tarii, aceasta provocand reducerea drastica a consumului de bere. Activitatea producatorului de bere galatean este afectata si de intarzierea incasarilor din partea unor clienti rau platnici, coform raportului financiar publicat de companie. O mare influenta o reprezinta si caracterul sezonier al consumului de bere, in perioada rece a anului vanzarile reducandu-se considerabil.

In aceste conditii Martens Galati a obtinut in primele sase luni castiguri nete de numai 17.300 de lei (4.700 de euro), mai mici cu 70,5% fata de perioada similara a anului trecut. Pana la inchiderea editiei reprezentantii companiei nu au dorit sa comenteze rezultatele financiare.

Obiectul principal de activitate al companiei este producerea si comercializarea berii si maltului insa in primul semestru al acestui an Martens a inceput sa produca si articole de ambalaj din material plastic.

Martens Galati dispune de un capital social de 2,33 milioane de lei (666.000 de euro), valoarea nominala a unei actiuni fiind de 2,5 lei. Compania este controlata de producatorul de bere belgian Martens Breweries, cu o participatie de 67,7% din actiunile societatii galatene. Restul capitalului social se afla in posesia investitorilor minoritari, cu detineri de sub 5%.

Actiunile companiei Martens sunt listate la Categoria Baza a Bursei de Valori Bucuresti, fiind caracterizate de o lichiditate redusa. Ultimul pret la care s-au efectuat transferuri cu titluri Martens a fost de 0,85 lei/actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de aproape 800.000 de lei (230.000 de euro).

Piata autohtona a berii s-a ridicat anul trecut, conform estimarilor, la aproximativ 600 de milioane de euro (14 milioane de hectolitri), in crestere usoara fata de indicatorii din anul precedent, 550 de milioane de euro si 12,8 milioane de hectolitri. Martens detine marcile de bere Premium Senior, Damburger, Alutus (bere manastireasca), Soveja, Madona (bere alba) si Driver (bere fara alcool). stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO