Companii

Afacerile producatorului de ulei Unirea Iasi au scazut cu 40% la trei luni

25.05.2005, 19:33 29

Producatorul din industria uleiurilor vegetale Unirea Iasi, detinut de gigantul american Bunge, a raportat pentru primul trimestru al acestui an o scadere drastica a cifrei de afaceri, pana la 9,8 milioane de euro (374 de miliarde de lei), fata de 16,2 milioane de euro (660 de miliarde de lei) in perioada similara a anului trecut.

Compania a mai raportat pentru aceeasi perioada o pierdere bruta de peste 125.000 de euro (4,8 miliarde de lei) fata de un profit brut de peste 180.000 de euro (7,3 miliarde de lei) in primul trimestru al lui 2003.

Robert Arsene, country manager al Bunge Romania, spune ca Bunge a vandut mai putin in total, dar anumite marci au mers mai bine.

"Din punctul de vedere al vanzarilor companiei, Bunge inregistreaza o usoara scadere a acestora fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa principalele marci -Floriol si Unisol - au inregistrat performante mai bune versus anul trecut. Per ansamblu, scaderea volumelor vandute de catre Bunge se explica prin reducerea consumului de ulei in primul trimestru al acestui an fata de trimestrul unu al lui 2004", spune Arsene.

El pune scaderea vanzarilor pe seama aprecierii leului. "Din punct de vedere financiar - aprecierea leului fata de dolar a dus la blocarea exportului traditional de ulei romanesc (aproximativ 30% din totalul productiei interne) si respectiv influentarea in mod negativ a balantei dintre cerere si oferta si in final la supraproductie. Pe acest trend, in 2005 s-a accentuat fenomenul de scadere a preturilor de vanzare practicate de catre toti procesatorii/imbuteliatorii din industrie", sustine Arsene.

Oficialul Bunge spune ca piata pe primele trei luni a scazut fata de primul trimestru al lui 2004. "Scaderea preturilor pentru uleiul imbuteliat (in masura in care aceasta este reflectata just de catre retail) are efecte benefice asupra consumatorilor finali, insa va fi extrem de daunatoare industriei, afectand in egala masura toti jucatorii", spune Arsene.

Bunge Romania, care mai detine fabricile de ulei Interoil Oradea si Muntenia Bucuresti, a raportat pentru 2004 (primul an de prezenta pe piata romaneasca) o cifra de afaceri de 90 de milioane de dolari (72,5 milioane de euro), in crestere cu aproape 40% fata de anul precedent. Marcile companiei - Unisol, Floriol Muntenia, Horea, Raza Soarelui - detineau anul trecut o cota de piata de 40%.

In vara lui 2003 gigantul american Bunge a achizitionat pachetele majoritare la fabricile de ulei Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea. La sfarsitul lui 2002, Bunge Romania a devenit actionarul majoritar al Unirea Iasi dupa ce a preluat grupul international Cereol, care detinea fabrica ieseana in acel moment.

Dupa preluarea grupului Cereol, Bunge a devenit cel mai mare procesator de seminte oleaginoase din lume. Actiunile Unirea sunt tranzactionate pe piata Rasdaq. Ultimul pret mediu la care au fost tranzactionate aceste titluri a fost de 3.731 lei/actiune. La aceasta valoare, capitalizarea bursiera a companiei este de 9,3 milioane de euro.

In Romania, Bunge are aproximativ 900 de angajati.

Principalii sai concurenti pe piata uleiurilor sunt Argus Constanta, Cargill Romania, Ulvex Tandarei, Ulerom Vaslui, Expur Urziceni.

Americanii de la Cargill au anuntat recent ca au demarat o investitie de peste 10 milioane de dolari (7,8 milioane de euro) pentru dublarea capacitatii de productie a fabricii de la Olpo Podari, intentionand sa devina lideri de piata in maxim doi ani. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels