Companii

Afacerile Romgaz au scazut cu 6,3% la noua luni, dar estimarile sunt bune pentru T4

Afacerile Romgaz au scazut cu 6,3% la noua luni, dar estimarile sunt bune pentru T4
01.11.2009, 23:33 19

Romgaz Medias, companie de stat care asigura jumatate dinproductia interna de gaze naturale, a inregistrat in primele noualuni ale anului o cifra de afaceri de 2,23 miliarde de lei (529,1milioane de euro), in scadere cu 6,3% comparativ cu perioadasimilara a anului trecut pe fondul reducerii cererii de gaze.

"In perioada ianuarie-septembrie vanzarile de gaze auinregistrat o scadere cu 4,49 % comparativ cu perioada similara aanului 2008. Scaderea volumului de vanzari de gaze a fost cauzatade faptul ca marii consumatori din portofoliul Romgaz si-aurestrans activitatea ca efect al crizei economice", spunreprezentantii companiei.
Producatorul de gaze a inregistrat in primele noua luni ale anuluiun profit net de 419,8 milioane de lei (99,2 milioane de euro), inscadere cu aproximativ 5% comparativ cu perioada similara a anuluitrecut.
Potrivit celor mai recente informatii din partea Transgaz, inprimele noua luni ale anului scaderea consumului de gaze a fost deaproximativ 25-30%, astfel ca importurile de gaze, care in modnormal acopereau circa o treime din consum, s-au redus semnificativin aceasta perioada.

Marii consumatori reintra in joc
Pentru a diminua efectele crizei, cel putin in ceea ce-i privestepe marii consumatori de gaze, industria chimica si producatorii deenergie electrica si termica au putut consuma in perioadaiunie-octombrie exlcusiv gaze din productia interna, care sunt dedoua ori mai ieftine comparativ cu cele din import, reducandu-siastfel din costuri.
Tocmai aceasta masura le-a permis unor mari consumatori sa-si reiaactivitatea in lunile de vara, ceea ce a vut un efect pozitiv siasupra Romgaz. "In al treilea trimestru al acestui an s-ainregistrat o crestere a vanzarilor medii lunare cu 2,4 % fata devanzarile medii lunare inregistrate in primul semestru din 2009.Aceasta crestere se datoreaza faptului ca mari consumatori dinportofoliul Romgaz au reluat si continuat productia in perioada devara a anului 2009", explica reprezentantii companiei destat.
Producatorul de gaze naturale din Medias crede ca revenirea dinultimele luni va continua si in ultimul trimestru al anului, maiales tinand cont ca in aceasta perioada cresterea consumului degaze este datorata si intrarii in sezonul rece.

Prognoze optimiste
"Pentru ultimul trimestru estimam o crestere a consumului mediulunar de peste 30% atat fata de consumul mediu lunar al ultimelornoua luni ale anului 2009, cat si fata de consumul mediu lunarinregistrat in trimestrul IV din anul anterior. Estimarileconsumului preliminat pe trimestrul IV 2009 au la baza cantitatileconvenite contractual si solicitarile beneficiarilor dinportofoliu", spun reprezentantii companiei.
Romgaz a reusit sa-si diminueze semnificativ nivelul creantelorrestante de la 110,9 milioane de lei (30,4 milioane de euro) inprimele noua luni ale anului trecut la 67,9 milioane de lei (16milioane de euro) in perioada similara a acestui an.
"Nivelul mai redus al creantelor restante din primele noua luni aleanului 2009 fata de cele din 2008 se datoreaza faptului ca s-auincheiat conventii de esalonare cu clientii care intampina problemefinanciare", explica reprezentantii companiei.
Romgaz si Petrom asigura in proportii aproximativ egale productiainterna de gaze care acopera doua treimi din consum.
Restul consumului intern este asigurat prin importuri de gaze dinRusia. Importurile nu se fac direct, ci prin doi intermediariagreati de compania Gazprom, respectiv WIEE si Imex Oil.

Nu vom sti anul acesta unde va fi a doua centralanucleara
Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei, a declaratla sfarsitul saptamanii trecute ca nu se va sti anul acesta unde vafi amplasata a doua centrala nucleara, aceasta fiind o parerepersonala si nu un punct de vedere al institutiei pe care oreprezinta. Ministrul economiei Adriean Videanu a declarat de maimulte ori ca in toamna acestui an se va sti care este zona pentrucel de-al doilea proiect nuclear al Romaniei. In ceea ce privesteconstructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de laCernavoda, o serie de banci s-au aratat interesate sa finantezeacest proiect ale carui costuri sunt acum estimate la 4 miliarde deeuro. Printre institutiile financiare care s-au interesat de celedoua reactoare de la Cernavoda se numara BRD - Société Générale,Royal Bank of Scotland, precum si Export Development Corporationdin Canada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO