Companii

Agip simte gustul profitului

12.05.2006, 00:00 22

Agip Romania, filiala locala a gigantului petrolier italian Eni, a obtinut la sfarsitul anului trecut un profit net in valoare

de 1,22 mil. euro, dublu comparativ cu nivelul inregistrat in 2004.

Liberalizarea pietei din Romania in 2005 si scumpirea titeiului pe plan international au facut ca reteaua Agip sa inregistreze profit pentru al treilea an consecutiv. Cifra de afaceri a companiei a inregistrat un salt de 26% comparativ cu nivelul raportat in 2004, atingand o valoare de aproximativ 57 de milioane de euro.

Reprezentantii companiei nu au dorit sa faca nici un comentariu pe marginea rezultatelor obtinute anul trecut.

Anul trecut a fost unul dintre cei mai profitabili pentru companiile care activeaza in sectorul petrolier.

Potrivit unor estimari, profitul cumulat al companiilor petroliere care activeaza pe piata autohtona s-a apropiat anul trecut de valoarea de 500 mil. euro, valoare care depaseste cele mai optimiste asteptari tinand cont de faptul ca in anii anteriori majoritatea operatorilor isi incheiau exercitiile financiare pe pierdere.

Privatizarea celei mai mari companii romanesti Petrom, care a intrat in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, a creat premisele liberalizarii pietei. Astfel, in loc de preturi subventionate la produsele petroliere, piata a inceput sa reflecte preturile reale ale petrolului.

In acest an insa marja de profit s-a ingustat pentru rafinarii si pentru retelele de benzinarii in conditiile in care preturile produselor petroliere nu au tinut pasul pe piata cu scumpirea barilului de titei.

Cresterea cererii la nivel global coroborata cu insuficienta rezervelor, precum si efectele uraganului Katrina asupra companiilor petroliere din SUA au dus in vara anului trecut barilul de titei la valori fara precedent, iar acest lucru s-a vazut in profiturile companiilor petroliere.

In acest context, benzinariile au devenit o afacere profitabila de la inceputul anului trecut, dupa ce austriecii de la OMV au fixat la Petrom, liderul pietei, o noua politica de preturi la pompa, in functie de cotatiile internationale ale produselor petroliere si mediul concurential local.

Cifra de afaceri a tuturor jucatorilor pe segmentul de profil a trecut anul trecut de 7 miliarde de euro.

Recent, Agip a anuntat demararea unui plan de dezvoltare a propriei retele in cadrul strategiilor de consolidare a activitatilor downstream (procesare si distributie a carburantilor) ale Eni in Europa. Astfel, compania a finalizat achizitionarea a doua statii din Capitala de la compania Fix Oil detinuta de catre T.I.S. Invesment Limited din Cipru. Investitia s-a ridicat la 3,76 milioane de euro, din care 3,2 milioane de euro pretul de cumparare al activelor, diferenta reprezentand costuri de rebranding si adaptare tehnica.

In plus, Agip a decis sa construiasca o statie la Sebes, investitie in valoare de peste un milion de euro. Terenul pe care va fi construita noua benzinarie ii va costa pe italieni 180.000 de euro, la care se adauga o investitie tehnica a carei valoare nu va depasi 860.000 de euro. In urma acestor achizitii, reteaua de benzinarii operata sub sigla Agip ajunge la 26 de puncte de alimentare.

Eni, cea mai mare corporatie petroliera europeana prezenta pe piata din Romania, a confirmat prin aceste tranzactii planurile de extindere si consoliodare pe care le are in legatura cu segmentul de profil.

Italienii au intrat in Romania in 1997 si, conform ultimelor date disponibile, investitia lor pana in prezent se ridica la aproximativ 20 de milioane de euro.

Piata romaneasca a benzinariilor cuprinde aproximativ 2.000 de statii. OMV este liderul pietei dupa preluarea Petrom, care dispune de o retea de circa 600 de statii, la care se adauga o retea operata sub brandul propriu.

Apoi, LukOil si Rompetrol opereaza fiecare o retea formata din circa 250 - 300 de statii. MOL opereaza o retea de 135 de statii. Acest numar urmeaza sa se modifice dat fiind faptul ca MOL a vandut recent 30 de puncte de alimentare, alaturi de afacerea MOL Aviation, catre Petrom si a primit in schimb 11 puncte de alimentare in locatii in care grupul ungar nu era prezent.

La finele lui 2004, gigantul anglo - olandez Shell s-a retras de pe piata benzinariilor din Romania, vanzandu-si afacerea in doua transe catre grupul ungar MOL.

Alti operatori, precum italienii de la Agip, au asteptat insa sa vada ce efecte va produce privatizarea liderului pietei. Iar rabdarea le-a adus profit pana acum.

Consumul de carburanti este in crestere pe piata romaneasca, de unde si potentialul atractiv pentru alti investitori de a intra cu operatiuni directe la nivel local.

Un alt factor care ar putea determina intrarea altor jucatori pe piata de profil autohtona este momentul aderarii la Uniunea Europeana. Faptul ca se va produce o aliniere legislativa pentru toti operatorii este un avantaj, potrivit declaratiilor unor surse de pe piata.



Agip in Cifre

* Au intrat pe piata romaneasca in 1997

* Au investit aproximativ 20 mil. euro

* Numar de statii: 26 de benzinarii

* Cifra de afaceri pe anul 2005: 57 mil. euro

* Cota de piata: 1%

* Profit net 2005: 1,22 milioane de euro

* Numar de angajati: 229

* Paolo Mazza conduce de un an operatiunile italienilor in Romania, dupa ce anterior a condus afacerile Agip din Ungaria.

roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO