Companii

Agrana are un program de investitii de 3 mil. euro

16.05.2003, 00:00 23

Holdingul austriac Agrana, care activeaza in industria zaharului, va investi in acest an circa trei milioane de euro in achizitii de utilaje si sprijinire a cultivatorilor de sfecla pe piata romaneasca. De la intrarea pe piata in 1998, grupul Agrana a investit in Romania peste 50 de milioane de euro.
Agrana detine trei fabrici de zahar in Romania: Beta tandarei si Zaharul Buzau (care au fuzionat anul trecut, formand societatea Zaharul Romanesc SA), si Danubiana Roman.
"Investitiile vor viza cumpararea de utilaje si oferirea de sprijin logistic fermierilor. Am contractat in acest an o suprafata de aproape 15.000 de hectare cultivate cu sfecla de zahar", a  Ion Manciu, directorul general al societatii Zaharul Buzau si membru al Consiliului de Administratie al Agrana.
Compania afirma ca intampina mari dificultati din cauza importurilor mari la preturi reduse si solicita alaturi de celelalte firme din Patronatul Zaharului cresterea taxelor vamale la importul de zahar brut si rafinat.
Manciu spune ca Agrana a inregistrat pierderi semnificative in fiecare an de cand a intrat pe piata. "Anul trecut, societatea Zaharul Romanesc a inregistrat pierderi de 52,7 miliarde de lei", a precizat el. Potrivit raportului trimis pietei RASDAQ, cealalta fabrica a companiei - Danubiana Roman - a consemnat, la randul ei, pierderi de 91,7 miliarde lei in 2002. Ca urmare, productia de zahar a adus holdingului Agrana pierderi de 144,4 mld. lei, adica 4,6 milioane de euro.
Potrivit lui Manciu, compania inregistreaza an de an cresteri ale veniturilor in lei. "Insa avand in vedere ca pretul zaharului in lei este stabil pe piata de circa doi ani, cifra de afaceri a scazut in echivalent valuta", a adaugat oficialul Agrana.
El a mai spus ca, din cele trei fabrici, numai cea de la Roman proceseaza sfecla, celelalte doua ocupandu-se de prelucrarea zaharului brut importat din America de Sud. Anul trecut, productia companiei s-a ridicat la peste 100.000 de tone de zahar, din care 10.000 au fost obtinute din sfecla. La un pret mediu de vanzare (la iesirea din fabrica de 10.000 lei/kg), rezulta ca societate a avut o cifra de afaceri de circa 32 milioane euro anul trecut numai din zahar.
Pentru a redresa situatia din industria zaharului, patronatul cere Guvernului majorarea taxelor vamale de la 45% la 90% la importul de zahar alb, si de la 30 la 45% pentru zaharul brut, precum si masuri care sa duca la diminuarea importurilor din Republica Moldova ale agentilor economici din zonele defavorizate. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO