Companii

Agrana Zucker anunta posibilitatea de noi achizitii

29.09.2004, 00:00 39

Cel mai mare jucator de pe piata romaneasca a zaharului - Agrana Romania din Austria - ia in calcul posibilitatea achizitiei de noi facilitati de productie pe piata romaneasca, pe fondul unei stabilizari a pietei si a cresterii sprijinului acordat de stat cultivatorilor de sfecla de zahar.
"Piata romaneasca incepe sa aiba un loc din ce in ce mai important pentru grupul nostru, care se gandeste serios sa aloce fonduri mult mai mari pentru investitiile in facilitatile de productie pe care le are in Romania. Situatia se datoreaza cotelor de productie care au fost alocate Romaniei in negocierile cu UE, dar si unei mai bune reglementari in domeniu", spune Emilian Dobrescu, general representative al Agrana Zucker Romania care detine fabricile de zahar Danubiana Roman si Zaharul Tandarei, plus AGFD Tandarei unde produce amidon. Pana de curand, producatorii se plangeau de importurile de zahar din Ucraina si Moldova, dar acum controlul vamal s-a imbunatatit.
Societatea a avut anul trecut o cifra de afaceri de 68 de milioane de euro si peste 30% din piata si estimeaza rezultate in crestere pentru acest an.
Cei noua jucatori principali din industria zaharului - Agrana Romania cu cele trei facilitati de productie, Zaharul Oradea detinuta de Pfeifer&Langen din Germania, Zaharul Ludus detinut de un grup de investitori francezi, Marr Sugar detinut de un investitor rus, Marat Safin (care a intentionat sa achizitioneze clubul de fotbal Manchester United), fabrica de la Liesti detinuta de un grup de investitori romani si cea de la Calarasi detinuta de deputatul PSD Iosif Armas - vor demara saptamana viitoare negocierile pentru impartirea cotelor de productie alocate Romaniei dupa momentul aderarii la UE.
Acestea isi vor imparti in functie de productiile pe care le-au realizat in perioada de referinta 1998-2002 o cantitate de 537.000 de tone de zahar, din care 109.000 de tone de zahar din sfecla de zahar, 329.000 de tone din zahar brut si o cantitate de 9.900 de tone de izoglucoza, un zahar lichid obtinut din porumb si folosit in industria alimentara. Dupa impartirea cotelor de productie si dupa aderarea Romaniei la UE, pe piata vor ramane doar trei-patru jucatori, restul ori isi vor inchide portile ori vor fi preluati de cei care vor rezista pe piata. "Exista posibilitatea achizitionarii de catre Agrana a unor noi capacitati de productie pe piata romaneasca", afirma Dobrescu.
Romania ar putea beneficia de pe urma actualei reforme a zaharului din UE, in urma careia pretul de interventie de 632 de euro/tona a fost inlocuit cu un pret de referinta, cu o "putere" mult mai mica ca a primului, de doar 421 de euro/tona. Si producatorii europeni de sfecla de zahar vor primi o subventie mai mica pentru tona de sfecla  de doar 27 de euro (fata de 47 de euro anterior), cu doar trei euro mai mica fata de ceea ce primesc producatorii romani de la stat si de la fabricile de zahar.
Piata zaharului din Romania a fost estimata pentru acest an la 530.000 de tone din care doar circa 40.000 de tone sunt asigurate din productia interna. Pretul unei tone de zahar pe piata romaneasca este de circa 350 de euro/tona. In urma cu zece ani, in Romania existau 33 de fabrici de zahar care produceau peste 500.000 de tone de zahar din sfecla de zahar.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO