Companii

Agricola Bacau: rata rentabilitatii a scazut pentru toate companiile din grup

23.03.2006, 00:00 38

Grupul de firme Agricola Bacau, cel mai mare producator de carne de pasare de pe piata interna, estimeaza pentru acest an o crestere de 5% a cifrei de afaceri, pana la 87 de milioane de euro.

"Chiar daca productia de carne de pasare va scadea cu circa 1.000 de tone in acest an, estimam o usoara crestere a cifrei de afaceri prin dezvoltarea productiei de semipreparate din carne si alimente procesate", a declarat Gheorghe Antochi, presedintele grupului Agricola Bacau.

In primele doua luni din acest an, vanzarile la carnea de pasare au crescut cu 30%, ca urmare a reducerii preturilor, ceea ce va afecta insa profiturile firmei. "Am redus preturile cu 2-2,5 lei pe kilogram, situatie ce ne-a afectat rezultatul financiar", spune Antochi.

Antochi a mai precizat ca anul trecut compania Agricola Bacau, membra a grupului cu acelasi nume, a realizat o cifra de afaceri de 68,6 milioane de dolari (57 mil. euro) si un profit de circa 2 mil. dolari (1,6 mil. euro).

"Rata rentabilitatii a fost scazuta pentru toate companiile din grup. La Agricola am fi putut obtine un profit de trei ori mai mare daca am fi continuat sa vindem pe aceeasi linie ca pana in octombrie", a precizat Antochi. El a precizat ca sistarea exporturilor, chiar daca nu a produs pierderi financiare foarte mari, a determinat pierderea relatiilor comerciale externe. "Am construit cu greu aceste relatii si anticipam greutati majore pentru a le recupera", a mai spus Antochi.

Compania a investit anul trecut peste 1,3 milioane de lei (350.000 de euro) pentru asigurarea conditiilor de biosecuritate, alte 2 milioane de lei (550.000 de euro) urmand sa fie alocate in acest an. Agricola deruleaza in acest moment o campanie de informare a consumatorilor privind siguranta alimentara a produselor din carne de pui. Valoarea investitiei in aceasta campanie atinge 200.000 de euro.

Presedintele Agricola afirma ca programul de investitii pentru 2006 se ridica la 8,5 mil. euro si vizeaza modernizarea unor capacitati de productie si infiintarea unor ferme de crestere a porcilor.

Valoarea totala a investitiilor realizate pana in acest moment depaseste 53 de milioane de dolari (44 mil. euro), fondurile fiind asigurate din credite bancare, dar si prin reinvestirea integrala a profitului obtinut.

In prezent, Agricola Bacau are mai multe capacitati de productie, printre care se numara o fabrica de nutreturi concentrate, un abator de pasari si mai multe ferme de porci si pasari.

In anul 2003, Agricola a intrat pe piata preparatelor de tip "fast-food", odata cu inaugurarea fabricii Conagra, specializata in productia de preparate din carne, si a unitatii de semipreparate din carne de pui si vegetale - Europrod.

La sfarsitul anului trecut, actionarii Agricola Bacau au decis o majorare de capital social de circa 4 mil. euro in urma fuziunii prin absorbtie cu trei societati din cadrul grupului: Avicola Bacau, Suinprod si Intertrade Union.

Piata de produse avicole (carne de pasare si oua) s-a ridicat anul trecut la 600 de milioane de euro, in crestere cu 7-8% fata de 2004, consumul total in sistem industrializat (fara autoconsum) fiind de 375.000 de tone, fata de 315.000 de tone in 2004, adica o crestere de 19%. In Romania exista 78 de producatori de carne de pasare, care produc circa 220.000 de tone de carne anual. Principalii jucatori din piata sunt Agricola Bacau, Transavia Alba Iulia, Agrisol International, Avicola Calarasi. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO