Companii

Agricultura are cei mai mulţi nou-intraţi printre marii exportatori din România

Agricultura are cei mai mulţi nou-intraţi printre marii...

Autor: Gabriel Razi

15.02.2014, 15:01 1515

Agricultura, o industrie ce a avut rezultate record în 2013, este piaţa cu patru noi companii intrate în topul celor mai mari 100 de exportatori din economie, cel mai mare număr dintre toate celelalte industrii. Companiile din agricultură numără 11 prezenţe în topul celor mai mari 100 de exportatori, dintre care şase companii au urcat în top faţă de anul 2012, alte patru sunt pentru prima dată în top şi doar una singură a coborât. Cel mai mare exportator de produse agroalimentare din România este traderul american Alfred Toepfer, prezent şi în topul primilor zece companii exportatoare pe locul al şaselea.

Companiile din agricultură nou-intrate în top sunt Glencore, CHS, Bunge Danube Trading (divizia de trading cu materii prime a Bunge) şi Monsanto România.

Lista companiilor din agricultură din topul celor mai mari 100 de exportatori este împărţită de şapte traderi multinaţionali de materii prime, doi producători agricoli, un procesator de ulei vegetal şi un producător de seminţe certificate pentru agricultură.

Avansul companiilor din agricultură şi structura acestora este explicabilă de situaţia pieţei locale, dar şi de structura exporturilor de produse agroalimentare. Astfel, plusul exporturilor agro a venit pe fondul rezultatelor record pentru producţia de cereale şi seminţe oleaginoase în a doua parte a anului trecut, dar şi de campania agresiva de export a traderilor care au livrat cantităţi importante de materii prime în economiile din nordul Africii, în Orientul Mijlociu, dar şi în destinaţii mai îndepărtate precum Coreea de Sud sau Japonia.

Traderii multinaţionali sunt prezenţi în top şi pentru că jumătate din exporturile de produse agroalimentare româneşti sunt mărfuri brute, iar aceste companii sunt şi cele care se concentrează pe comercializarea acestor produse. Pe de altă parte, traderii americani Cargill şi Alfred Toepfer sunt prezenţi şi în topul importatorilor de produse agroalimentare pe fondul operaţiunilor pe care aceştia le fac în regiune. Ei achiziţionează cereale din alte economii, acestea tranzitează România, ajung în portul Constanţa şi sunt apoi livrate către destinaţiile finale.

Exporturile de produse agroalimentare sunt estimate anul trecut la 4 mld. euro, în creştere cu 17%

 

Citiţi pe ZF Corporate:

-Evoluţia exporturilor în perioada 1998-2013

-Lista companiilor care apar în 2013 în ambele clasamente( top 100 exportatori şi top 100 importatori)

-Cei mai mari 100 de importatori din România în 2013

-Cei mai mari 100 de exportatori din România în 2013

Mai multe detalii aici

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO