Companii

Ai actiuni la firma cotata pe Bursa la care esti manager. Ce se intampla cand vrei sa le vinzi?

12.12.2005, 19:19 99

Tranzactiile facute la Bursa de manageri cu actiunile societatii unde acestia detin pozitii de conducere sunt privite cu mult interes de investitorii de pe piata. Ce probleme intampina insa acesti manageri in gestionarea riscurilor atunci cand deruleaza operatiuni pe piata de capital?

De multe ori, pe piata romaneasca, unii investitori reactioneaza puternic in functie de aceste raportari, pe ideea ca o tranzactie facuta cu actiunile unei companii de unul dintre managerii acesteia inseamna automat un semnal de care piata ar trebui sa tina cont.

Prin pozitiile de conducere pe care le ocupa, managerii unei firme au in mod evident primii acces la informatii cu influenta directa asupra evolutiei pe viitor a societatii.

In aceste conditii, prin raportarea unor astfel de tranzactii, investitorii se gandesc inclusiv la faptul ca - in cazul unei achizitii, managerul acelei companii cumpara pentru ca stie lucruri care ar putea determina o crestere semnificativa a cursului actiunii in viitor, sau in cazul unei vanzari, ca managerii au acces la informatii care ar putea conduce la o scadere dramatica a pretului actiunilor pe Bursa.

"In momentul in care cumperi, la noi piata reactioneaza imediat si automat creste pretul, iar cand vinzi din nou se interpreteaza acest gest, de aceasta data fiind considerat un element negativ pe care-l transmiti in piata", spune Aurel Besliu, membru in consiliul de administratie al SIF Transilvania.

Besliu a raportat in ultima perioada mai multe tranzactii prin care a cumparat actiuni la aceasta SIF. Alaturi de Besliu, si membrii din consiliul de administratie ai Bancii Transilvania ori cei ai Bancii Carpatica au facut astfel de raportari - cand au cumparat - sau ai retailerului Flamingo - cand au vandut.

Derularea de catre manageri a unor tranzactii pe seama unor informatii din "interior", inainte ca acestea sa fie facute publice, este insa interzisa de lege si poate fi pedepsita inclusiv cu inchisoarea, conform legislatiei pietei de capital.

"In pofida acestui lucru, pe piata de la noi sunt si foarte multi manageri care se folosesc de astfel de informatii si le valorifica cu castiguri foarte mari. Dar un astfel de comportament nu e in mod evident singular numai pe piata de la noi. Piata din Statele Unite a fost zguduita in ultimii ani de o serie de scandaluri corporative in care au fost implicati manageri care au vandut actiuni inainte sa transmita informatii despre situatia companiei, care dupa aparitia lor au determinat o prabusire a cursului actiunilor", a adaugat Aurel Besliu.

Potrivit acestuia, acest gen de comportament din partea unor manageri este cauzat si de cunoasterea slaba a reglementarilor in vigoare.

"Cei mai multi dintre manageri nu stapanesc legislatia pietei de capital, asa ca nu stiu exact ce e legal, ce e considerat ilegal si ce e la limita legalitatii", este de parere Besliu.

"Mie nu mi se pare totusi nimic anormal in derularea de catre manageri de tranzactii cu actiunile companiilor pe care le conduc. Numai ca si investitorii trebuie sa inteleaga ca miscarea Bursei de la noi are foarte putin legatura cu asa-numitele Çinside informationÈ, iar orice investitie in actiunile oricarei companii si indiferent de pozitia celui care o face este purtatoare de un anumit risc", mai spune Besliu.

El a precizat ca a cumparat actiuni la SIF Transilvania din profitul obtinut in urma altor investitii ajunse la maturitate, iar motivatia acestor achizitii a constituit-o increderea pe care o are in potentialul de crestere al acestor titluri. Unii dintre managerii de la Flamingo au explicat decizia de a vinde din actiunile detinute la retailerul de electronice prin cheltuielile curente pe care le au de facut pentru acoperirea unor nevoi personale imediate.

Managerii de la Banca Transilvania spun ca intre motivele din spatele achizitiilor facute s-a aflat increderea pe care o au in banca. Independent de acest lucru, actiunile bancii au inregistrat o crestere substantiala in acest an, iar pe piata au circulat zvonuri potrivit carora actionarii principali ai acesteia ar negocia vanzarea bancii.

"Daca as fi avut informatii privind negocieri de vanzare a bancii nu as fi putut sa cumpar pentru ca asta ar insemna ca folosesc informatii confidentiale. Am propriile motive pentru care am cumparat. Lucrez in banca si am incredere in ea", spune Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.

Pe de alta parte, daca intr-adevar managerii care realizeaza operatiuni cu actiunile companiei pe care o conduc nu fac acele tranzactii pe baza unor informatii confidentiale, se poate trage si o alta concluzie, si anume aceea, ca prin achizitiile facute inseamna ca nu exista informatii bune pe care investitorii nu le stiu.

Brokerii spun totusi ca in acest caz managerii companiei pot prin tranzactiile pe care le fac sa incerce sa atraga atentia asupra unor evenimente deja raportate, dar care inca poate nu au fost intelese pe deplin de investitori.

"Prin achizitiile pe care le face trebuie inteles in primul rand ca managerul acelei firme are mai multa incredere in societatea respectiva si vede in achizitia facuta o afacere buna. In jurul acestei idei pot exista bineinteles foarte multe variante. Iar in cazul unei vanzari sigur se poate intelege si ca exista evenimente care ar putea influenta negativ in viitor activitatea societatii. Insa si in acest caz pot fi la fel de bine si alte interpretari", mentioneaza Petru Prunea, presedintele SSIF Broker.

Existenta reglementarii potrivit careia managerilor le este interzis sa faca tranzactii cu titlurile companiei pe care o controleaza pe baza unor informatii confidentiale care nu au fost facute publice la acel moment poate ingreuna pentru acestia activitatea de tranzactionare.

"Exista intr-adevar o oarecare dificultate. Dar aceasta este o problema atat de complexa, iar cea mai eficienta solutie ar fi sa nu li se permita deloc managerilor sa faca tranzactii cu actiunile societatii unde detin pozitii de conducere" spune Besliu.

"Nu pot spune ca ne ingreuneaza activitatea de tranzactionare, pur si simplu este o procedura normala careia ne conformam. Decat sa riscam sa ne pierdem credibilitatea si clientii este evident ca singura solutie este sa respectam reglementarile actuale. Altfel, pe termen scurt poti castiga cativa bani, dar pe termen lung poti pierde totul", afirma Prunea.

Raportarile facute de manageri, mult mai frecvente comparativ cu situatia din trecut, nu se datoreaza aparitiei unor reglementari noi ale CNVM, spun brokerii, ci mai ales faptului ca autoritatea de supraveghere a pietei de capital a decis sa fie mai ferma cu sanctionarea firmelor care nu raporteaza pietei informatiile care ar trebui prezentate conform reglementarilor deja existente.

"Nu am primit notificari noi din partea CNVM in acest sens. Cred ca aceste raportari mai dese se datoreaza faptului ca CNVM a sanctionat tot mai multe societati din cauza faptului ca nu au raportat date pietei", precizeaza seful de la SSIF Broker.

Brokerii mai spun ca pentru a se asigura ca toate interesele investitorilor sunt respectate, autoritatea de supraveghere a pietei de capital ar trebui sa dea dovada de mult mai multa strictete in activitatea de monitorizare a pietei.

"Autoritatea de supraveghere a pietei ar trebui sa se sesizeze din oficiu in astfel de cazuri si ar trebui sa analizeze mai ales atunci cand se observa in piata ca gestul managerului de a vinde sau a cumpara atrage un val de operatiuni similare", a conchis Petru Prunea.



Povestea Marthei Stewart

Unul din cele mai rasunatoare scandaluri care au bulversat piata americana in ultimii ani a fost cel in care a fost implicata Martha Stewart, una din cele mai puternice femei de afaceri din Statele Unite.

Stewart, care a transformat o companie de catering intr-un imperiu media, a fost condamnata la cinci luni de inchisoare pentru ca a ascuns adevarul cu privire la o vanzare de actiuni la firma pe care o conducea, facuta pe baza unor informatii confidentiale.



Ce prevede legea

@ Realizarea de tranzactii de catre managerii unei companii cu actiunile acelei societati pe baza de informatii confidentiale care nu au fost transmise si publicului larg este interzisa de legea pietei de capital.

@ In caz de nerespectare a reglementarilor in acest sens, savarsirea cu intentie a faptelor incriminate se poate pedepsi inclusiv cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

@ Se interzice oricarei persoane care detine informatii privilegiate sa utilizeze respectivele informatii pentru dobandirea sau instrainarea ori pentru intentia de dobandire sau instrainare, pe cont propriu

sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera.

@ Este interzisa si dezvaluirea de informatii privilegiate oricaror

altor persoane, exceptand situatia in care dezvaluirea a fost facuta in exercitarea normala a profesiei.

catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO