Companii

Air France raporteaza profit record pe primul semestru al anului

05.09.2000, 00:00 15



Air France, a treia companie aeriana mondiala, a anuntat ca profitul de pe primul semestru a crescut cu 36% fata de perioada similara a anului trecut, mai ales in urma aliantei cu grupul american Delta Airlines.

Profitul pe primele sase luni a crescut pana la 178 milioane euro comparativ cu 131 milioane euro in aceeasi perioada a anului anterior, incadrandu-se in limita asteptrilor actionarilor companiei aeriene franceze.

Cifrele sunt si mai pozitive in conditia in care Air France a anuntat o crestere de peste 70 milioane dolari a castigului rapid din operatiuni.

Parteneriatul cu Delta Airlines a ajutat practic Air France sa-si majoreze cu 32% vanzarile pe piata nord-americana mai ales in conditia in aceasta privinta grupul francez detine o pozitiei de lider pe piata europeana. Conducerea Air France spune ca prevede un profit puternic pentru anul fiscal care se va incheia in luna martie a anului viitor.

Grupul francez este de altfel singura companie aeriana care inregistreaza o crestere separata de cea a liderului european Deutsche Lufthansa AG.

Air France "ataca puernic concurenta in conditia maririi traficului prin aeroportul Charles de Gaulle", a declarat Andrew Lobbenberg, analist la Flemings. Pasagerii din Europa sunt de altfel tinta Air France in conditia in care Lufthansa considera compania franceza drept principalul competitor de pe piata.

Chiar si in conditiile majorarii preturilor la petrol Air France se asteapta ca profitul de la sfarsitul anului sa fie unul aproape dublu comparativ cu anul anterior. Profitul din operatiuni a castigat 20,2% in primul semestru fata de 1999 actionarii Air France raportand valoarea de 185 milioane euro.

Traficul de pasageri al Air France a crescut pe primul semestru 10,9% motiv pentru care compania franceza a anuntat un grad de ocupare al locurilor de 79,4%.

Pentru ca statul francez controleaza inca 54% din actiunile Air France, grupul ofera in continuare un discount de 20%.

SkyTeam, alianta formata din companiile Air France, AeroMexico, Delta Airlines si Korean Air, si-a inceput oficial activitatea in data de 23 iunie. SkyTeam va acoperi 451 de destinatii prin 6.402 zboruri pe zi. Cele patru companii membre au impreuna un numar de 174 de milioane de pasageri, un parc de 985 de aeronave, 51.000 de angajati si un volum estimat al veniturilor de 30 de miliarde de dolari.

"Credem ca noua alianta este de durata", a declarat Andre Audesson, director Air France pentru Romania, care a precizat ca acordul semnat de cei patru parteneri are o durata de zece ani.

Andre Audesson apreciaza ca punctul forte al aliantei il reprezinta calitatea serviciilor, respectiv plasarea clientelei in centrul preocuparilor de dezvoltare a activitatii.

Air France considera ca Romania poate juca un rol important in activitatea noii grupari. De la introducerea, in 26 martie, a cinci zboruri suplimentare pe saptamana de pe aeroportul de la Otopeni, activitatea companiei in Romania a crescut cu 15% fata de estimari.

"Conducerea de la Paris este foarte multumita si se gandeste sa completeze saptamana cu inca doua zboruri de dimineata, in zilele de sambata si duminica", a spus oficialul Air France.

Air France a realizat, anul trecut, in Romania, vanzari de 40 de milioane de franci francezi, iar din punct de vedere al activitatii de pe piata romaneasca se plaseaza pe locul al treilea, dupa Tarom si KLM.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO