Companii

Ajutor de stat de 15 mil. euro pentru Uztel

30.06.2005, 19:05 22

Consiliul Concurentei a autorizat un ajutor de stat in valoare de 567,1 miliarde lei (15,7 milioane euro) pe care statul doreste sa il acorde producatorului de utilaj petrolier Uztel Ploiesti, cu conditia ca producatorul de utilaje pentru extractie si constructii sa ramburseze ajutorul de export primit in perioada 2000-2003.

Sprijinul consta in scutirea la plata a unor debite datorate bugetului de stat.

a??Ajutorul de stat indeplineste criteriile de acordare prevazute de Regulamentul privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor in dificultate. Planul de restructurare al societatii cuprinde masuri de retehnologizare, de protectie a mediului, de natura organizatorica si de restructurare financiara. Prin implementarea planului de restructurare societatea va atinge viabilitatea pe termen lunga??, afirma reprezentantii Consiliului Concurentei.

Firma din Ploiesti va beneficia de noul sprijin financiar doar dupa ce va rambursa ajutorul de export primit in perioada 2000-2003, in valoare de 4,6 miliarde lei, si dobånzile aferente acestuia, care se ridica la 2,1 miliarde lei.

a??Pentru evitarea distorsionarii semnificative a concurentei, societatea si-a asumat reducerea capacitatilor de productie pentru utilaj petrolier cu 50% fata de nivelul aferent anului 2004a??, arata Consiliul Concurentei.

Un consortiu format din firma americana Array Products Co. si Asociatia Uztel a cumparat de la stat, in noiembrie 2004, un pachet majoritar de actiuni reprezentånd 76,8% din capitalul social al companiei, ultimul producator de utilaje de extractie si constructii din portofoliul statului. Valoarea totala a tranzactiei, reprezentånd pachetul de actiuni achizitionat si investitiile asumate, este de 920.000 de euro.

Uztel Ploiesti produce si comercializeaza utilaje si instalatii petroliere, armaturi industriale, pompe pentru distribuirea carburantilor, piese de schimb pentru utilaj petrolier, tractoare, masini si utilaje diverse, precum si constructii metalice specifice industriei de petrol si gaze. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO