Companii

Al doilea exportator de electricitate din Europa se orienteaza spre sud-est

06.11.2002, 00:00 14

Producatorul ceh de electricitate CEZ are de castigat in urma incercarilor Uniunii Europene de a incuraja exporturile de energie. In acelasi timp, insa, compania ar putea considera cererea adresata operatorilor dominanti de pe piata de a-si slabi pozitiile detinute pe piata mai putin avantajoasa.
CEZ, deja al doilea mare exportator de electricitate din Europa dupa Electricite de France, este hotarat sa profite de masurile luate de Uniunea Europeana in sensul reducerii la jumatate a unui impozit pe schimburile comerciale de energie, incepand cu anul viitor.
CEZ exporta un volum foarte mare de electricitate catre Europa de Vest, Germania reprezentand inca cel mai important client al sau. In acelasi timp compania incearca sa-si extinda exporturile in Europa de sud-est.
In primele noua luni ale acestui an, volumul mai mare al exporturilor a compensat vanzarile reduse de pe piata ceha. CEZ a vandut cu 5,9% mai putina electricitate cumparatorilor cehi, dar a exportat cu 28,4% mai mult in comparatie cu primele trei trimestre ale anului trecut. In prezent, exporturile reprezinta aproximativ o treime din intregul volum de electricitate produs de CEZ, in comparatie cu un sfert in primele noua luni ale anului 2001.
Desi ca urmare a reducerii acestui impozit, pietele vestice vor deveni mai accesibile, CEZ se asteapta de fapt ca exporturile totale de electricitate sa inregistreze o usoara scadere anul viitor cu aproximativ 12,5% in comparatie cu vanzarile estimate pentru acest an, a declarat Petr Voboril, sef al departamentului de strategie si director general adjunct al CEZ.
Ca urmare a aprecierii coroanei, compania este prudenta cu privire la incheierea de noi contracte de vanzare in cadrul carora marjele de profit ar putea fi prea scazute.
Intre timp, ca urmare a unei ciudate schimbari de strategie a institutiei de reglementare a pietei cehe de energie, CEZ este inca expusa unor importuri de energie din afara Republicii Cehe.
In plus, CEZ s-a plans ca exporturile cehe de electricitate catre Polonia sunt blocate de guvernul polonez in timp ce producatorii polonezi pot exporta electricitate pe piata ceha.
Jaroslav Mil, directorul executiv al companiei a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca este convins ca Oficiul pentru Protectia Competitiei Economice va clarifica planurile guvernului cu privire la vanzarea pachetelor majoritare de actiuni in cadrul a cinci companii regionale de distributie si a pachetelor minoritare din cadrul altor trei companii. Ca urmare a acestei hotarari, CEZ va detine controlul asupra majoritatii clientilor sai importanti. Masura a fost criticata de companiile rivale ale CEZ. Directorul executiv al CEZ a aratat ca aceasta metoda de combinare a producatorilor si distribuitorilor de energie este o tendinta obisnuita in Europa de Vest.
Totusi, ultimul raport al Comisiei Europene privind piata energiei cere "adoptarea unor masuri menite sa dilueze controlul companiilor dominante", cat si "un control strict asupra viitorarelor fuziuni".
Pe primele noua luni ale acestui an, CEZ a anuntat o scadere de 16% a profitului net in comparatie cu primele trei trimestre ale anului 2001. In acelasi timp, vanzarile au crescut cu 2,6%, insa reducerea costurilor menita a mentine cota de piata a companiei a dus la scaderea veniturilor din vanzarile de energie cu 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO