Companii

Al treilea jucator de pe piata cablului vine pe Bursa pana in martie

09.01.2006, 18:49 24

CCC Blue Telecom (fost ConySat), al treilea operator de cablu de pe piata, cu o cota de piata de 6%, isi va lista actiunile la Bursa de Valori Bucuresti printr-o oferta publica initiala (IPO).

Compania este detinuta in proportie de peste 95% de omul de afaceri Catalin Chelu, din Galati, unul dintre cei mai mari investitori persoane fizice de pe Bursa de Valori.

Valoarea ofertei s-ar putea situa la 10-15 milioane de euro. Pretul la care va fi realizata oferta va fi stabilit la fel ca in cazul Flamingo, in functie de cererea de actiuni de pe piata, dar reprezentantii companiei de cablu si cei ai societatii de brokeraj nu au mentionat care sunt limitele intre care investitorii vor putea plasa ordine.

Compania va derula o oferta publica de vanzare de actiuni reprezentand 25% din capitalul social dupa incheierea operatiunii.

"Vor fi scoase la vanzare circa 20 milioane de actiuni, fiecare cu o valoare nominala de un leu. Speram sa primim autorizatia din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare in cursul lunii februarie sau cel mai tarziu in martie si, imediat, vom iesi pe bursa cu actiunile", a declarat actionarul majoritar Catalin Chelu, care detine 96,64% din titlurile operatorului.

El a adaugat ca este posibil sa majoreze pana la 40% cota actiunilor scoase la vanzare, pentru a asigura o buna lichiditate titlurilor. Dupa listare, capitalul social al companiei va fi majorat de la 59,6 milioane de lei la 80 milioane de lei.

Ultima tranzactie de pe piata cablului a fost preluarea Astral de catre compania americana UPC la un pret de peste 400 milioane de dolari. Tranzactia s-a realizat la un pret de aproximativ 400 dolari/abonat. (330 euro/abonat).

CCC Blue Telecom detine 180.000 de abonati la serviciul de televiziune prin cablu, dintre care 3.000 au si acces la Internet. Compania a inceput sa ofere servicii de acces la Internet din toamna acestui an, demarand un program de modernizare a retelei. In conditiile tehnologiilor actuale, pana la finele anului 2007 CCC Blue Telecom va furniza acces Internet in 80% din retelele pe care le detine, conform reprezentantilor companiei.

La un pret de 330 euro/abonat valoarea CCC Blue Telecom ar fi de aproximativ 60 de milioane de euro. Compania are insa o implementare mult mai redusa a retelelor de fibra optica si o dispersie mai mare a retelelor de cablu, care sunt astfel mai scump de intretinut. Compania practica tarife mai mici decat concurenta in orasele in care este prezenta, generand astfel venituri mai mici pe abonat in acele zone.

Pe de alta parte, pe langa activitatea de cablu, compania detine plasamente pe Bursa, in principalele actiuni cotate, in valoare de aproximativ 3 milioane de euro, la care se adauga o serie de proprietati imobiliare.

Argumentele lui Chelu in favoarea investitiilor pe piata cablului sunt gradul de penetrare a televiziunii prin cablu - circa 45% din totalul locuintelor la nivel national, acesta fiind de aproximativ 20% in mediul rural care este vizat de planurile de extindere ale companei. In plus, venitul mediu per abonat este redus, de aproximativ 4,8 euro/luna, in comparatie cu o medie de 9 euro in tarile din Uniunea Europeana.

In plus el este prezent in zonele rurale, unde, spune el, penetrarea unor noi competitori este mult mai dificila decat in cele urbane. "Fondurile atrase vor fi utilizate cu precadere pentru achizitionarea altor operatori CATV sau de Internet de pe piata si pentru finantarea operatiunilor de extindere la nivel national. Deja tatonarile cu diversi proprietari de retele au inceput", a spus Chelu.

In prezent, compania opereaza 400 de retele independente subordonate celor 12 sucursale, in 21 de judete ale tarii. Operatorul detine studiouri locale de televiziune in Galati, Braila, Buzau, Barlad, Ramnicu-Sarat si Tulcea. Compania a incheiat anul 2004 cu incasari de 6,74 milioane de euro, suma deja atinsa in primele zece luni ale acestui an. Compania avea la finele lunii octombrie un profit net de 402.000 euro, dar actionarul majoritar spune ca profitul va creste puternic in urmatorii ani pentru ca pana acum profitul a fost afectat de extinderea puternica.

Reprezentantii companiei au afirmat ca mizeaza pentru urmatorii ani pe o marja a profitului de 20-25%. Chelu este unul dintre cei mai mari investitori de pe Bursa, unde controleaza procente bune din capitalul SIF-urilor, el fiind, conform informatiilor de pe piata, cel mai important actionar al SIF Moldova si SIF Oltenia.

Listarea companiei la Bursa va continua crestea ponderii sectorului serviciilor pe piata de capital despre care brokerii se plang ca nu este suficient reprezentat, marea majoritate a companiilor listate fiind din domeniul industrial.

Anul trecut doar doua companii s-au listat la Bursa prin oferta publica: Vrancart Adjud si Flamingo International. In urma cu un an doar o companie, SSIF Broker, derulase o astfel de operatiune. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO