Companii

Alcoa investeste 30 mil. dolari intr-o fabrica la Chisineu-Cris

01.10.2004, 00:00 145



Alcoa, unul dintre liderii mondiali in productia aluminiului, a inceput construirea unei fabrici in orasul aradean Chisineu-Cris, unde va investi in total 30 de milioane de dolari. Costurile de ridicare a obiectivului depasesc 17 milioane de dolari, la care se mai adauga tehnologia de ultima generatie, lucrarile fiind in faza finala. Fabrica este construita pe o suprafata de 10.000 de metri patrati, iar aici vor functiona doua linii de prese ce vor produce profile extrudate din aluminiu pentru piata europeana, in special pentru Spania si Italia. Investitorii spun ca pentru aprovizionarea cu materie prima vor cauta in principal furnizori romani. "Amplasamentul a fost decis dupa realizarea unui studiu amanuntit. Noi am luat in considerare 10 state europene si din Nordul Africii. Am ales vestul Romaniei din considerente economice, politice si care tin de logistica. Aveam aici deja succese inregistrate de Alcoa Fujikura", a declarat Jonathan Biourget, administratorul Alcoa Romania.



Intr-o prima faza, investitia de la Chisineu-Cris va crea 200 de locuri de munca, urmand ca numarul angajatilor sa creasca treptat, odata cu marirea capacitatilor de productie. Lucrarile de construirea a fabricii au fost demarate in iunie, iar in paralel, Alcoa Fujikura, prezenta in localitatea invecinata Nadab de trei ani, isi dezvolta capacitatile de productie la a doua fabrica de sisteme electrice pentru industria automobilelor, localizata in Caransebes.



Productia de sisteme electrice pentru automobile a inceput la Nadab in ianuarie 2002, iar anul trecut au inceput constructiile la cea de-a doua fabrica, din Buchin, langa Caransebes. Pana in prezent, in cele doua fabrici s-au investit peste 3,5 milioane de euro. "Am inceput in Romania in 2001 si avem 3.000 de angajati. In toata Europa avem 10.000 de angajati, iar cei mai multi sunt aici, ceea ce arata interesul nostru pentru Romania. In cativa ani, intentionam sa ne dublam capacitatile de productie si numarul de angajati", a spus Martin Freiberger, vicepresedinte Alcoa Fujikura Europe. Reprezentantii investitorilor de la Alcoa afirma ca fabrica din Chisineu Cris va incepe sa produca din luna mai 2005.



In Europa, grupul Alcoa are peste 20.000 de angajati in 100 de locatii de productie situate in 16 tari. Fabrica de la Chisineu-Cris este prima investitie ridicata de la zero din istoria Alcoa Europe. Veniturile grupului Alcoa au depasit in 2003 suma de 22 de miliarde de dolari. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO