Companii

Alprom Pitesti: 400 de angajati au parasit compania in acest an

Alprom Pitesti: 400 de angajati au parasit compania in acest an

Click pentru imaginea intreaga

12.12.2007, 14:27 87

Producatorul de mobila Alprom Pitesti, unul din principalii jucatori din industria de profil, s-a confruntat de la inceputul acestui an cu o migratie accentuata a fortei de munca, peste 400 de angajati parasind compania pentru a lucra in strainatate.
"Situatia din constructii este similara si in industria mobilei. Plecarile oamenilor ne-au afectat extraordinar de mult. Am fost nevoiti sa crestem salariile cu peste 20%", a spus Dumitru Petcu, directorul general al Alprom Pitesti.
O parte dintre oamenii care au plecat de la Alprom s-au orientat, insa intr-o proportie mai mica, si spre centrele comerciale noi care se deschid in Pitesti si care au un program mai lejer comparativ cu cel al fabricii de mobila.
Petcu a precizat ca nu are in vedere aducerea de muncitori din tarile estice, singura masura pe care a avut-o in vedere fiind cresterea salariilor.
"Speram ca majoritatea celor care au plecat sa se intoarca. Trendul a inceput deja. Pana acum am primit inapoi 20-30 de oameni. Este totusi putin fata de ceea ce avem noi nevoie", a explicat Petcu.
Intreaga industrie a mobilei a fost afectata de migratia fortei de munca, in conditiile in care salariul meu pe ramura este de 220 de euro. In cadrul Alprom, anul trecut salariul mediu a fost de 850 de lei (241 de euro), potrivit unor declaratii anterioare ale reprezentantilor companiei.
"Acest lucru ne-a afectat in sensul ca nu am reusit sa atingem un volum suficient de productie", a continuat Petcu.
Compania din Pitesti face parte, impreuna cu alte 12 societati, din grupul Alprom, cu activitati in productia de cherestea, semifabricate si mobila, constructii, transporturi, productie si comercializare de lacuri si diluanti.
Petcu nu a dorit sa precizeze cifra de afaceri cu care grupul va incheia anul 2007, insa a spus ca anul viitor asteapta o crestere cu cel putin 15%. "Avansul de anul viitor va fi sustinut de un program de investitii estimat la un milion de dolari in primul tremestru al anului", a continuat Petcu.
El vede evolutia pietei de mobila la 6-7% anul viitor, sustinuta atat de importuri, cat si de productia locala. Productia de mobila este estimata la 1,7 mld. euro anual, din care piata interna atrage numai 600 mil. euro. Restul se orienteaza catre alte piete.
Activitatea de export a adus pierderi importante companiilor din industrie in ultimii ani datorita, in principal, aprecierii leului in raport cu euro. Desi evolutiile de pe pietele valutare au fost favorabile acestei activitati in ultima perioada, Dumitru Petcu este de parere ca producatorii sunt reticenti in ceea ce priveste aceasta activitate.
In 2005, exporturile reprezentau 88% din intreaga productie Alprom, insa la inceputul acestui an acestea se situau la 64-66% din total.
"Piata va continua sa fie impulsionata de dezvoltarile imobiliare. In acest moment, cele mai bine dezvoltate segmente ale pietei sunt mobilierul de birou, apoi cel pentru bucatarii sau pentru sufragerii", a continuat Petcu.
Alprom a fost privatizata prin MEBO (achizitie de catre salariati si manageri) si este detinuta in proportie de 97,1% de salariati, un alt actionar fiind SIF Banat-Crisana, cu 2,9 % din capital.
Principalii producatori de mobila de pe piata locala sunt Mobexpert, Elvila, Staer, Silvarom, Alprom, Italsofa.

Piata de mobila

Productia de mobila are un potential de 1,7 mld. euro;

Piata interna se mentine sub 1 mld. euro, din care importurile acopera 200 mil. euro;

Principalii producatori au fost puternic afectati de evolutia cursului de schimb in ultimii ani;

In retail, intrarea IKEA in acest an a dinamizat piata, iar principalul eveniment al anului 2008 se anunta deschiderea primei unitati KIKA;

Si Mobexpert, liderul pietei, a anuntat, de asemenea, planuri sustinute de extindere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO